donderdag 9 april 2020

Kronieken #55: corona

De folkzanger John Prine is dinsdag overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Bob Dylan heeft via Twitter een eerbetoon gebracht aan Prine. Mooi. Dylan zit natuurlijk nu ook thuis, ten gevolge van corona. Zijn Japanse optredens zijn afgelast.
Gelukkig hebben we in deze dagen Murder Most Foul, dat ons er doorheen helpt. Dit nummer is met zijn 17 minuten ook lang voor het Dylan-oeuvre. Desalniettemin staat het op nummer 1 in de Rock Digital Song Sales lijst.
Het volk is blij met Murder Most Foul.
Niet alleen het volk. Ook collega-muzikanten, zoals Nick Cave. De Australische Brit heeft een website, waarbij hij antwoorden geeft op 'kijkersvragen': Red Hand Files. Waarbij hij onder meer Murder Most Foul bespreekt.
Veel Dylan-fans hebben al aan close reading gedaan bij dit nummer. Ik niet. Ik luister het nummer, lees de tekst. En zoals dat gaat: plots ploppen gedachten op. Associaties. Dat kan haast niet anders, zeker niet bij Dylan.
Being led to the slaughter like a sacrificial lamb, is zo'n zin dat blijft haken. Dit is Jesaja 53, de lijdende knecht die ten slachting wordt gebracht. Als een schaap dat naar de slacht wordt gebracht, als een ooi die stil is bij haar scheerders deed hij zijn mond niet open.
Thousands were watching, no one saw a thing, dat lijkt te verwijzen naar A Hard Rain's a-Gonna Fall. Heard ten thousand whisperin’ and nobody listenin’.
I’m going to Woodstock, it’s the Aquarian Age. Dylan was er pas in 1994, een kwart eeuw na het 'grote' festival.
That’s the place where Faith, Hope and Charity died. Het lied van de apostel Paulus in 1 Korintiërs 13 over de liefde. Zo blijven dan geloof, hoop en liefde.
Got blood in my eyes, got blood in my ear. Je ziet Dylan weer zitten op de hoes van World Gone Wrong.
Play the Old Rugged Cross and in G-d We Trust. Het is de officiële tekst van Dylan's site. "God" wordt "G-d", de Joodse schrijfwijze om de naam van JHWH niet ijdel te gebruiken. In God we trust. With God On Our Side. God zij met ons.
Het zijn maar flarden. Bij lange na geen close reading, laat staan een Dylan-exegese. Voor zover je dat zou kunnen doen. Of zou willen.
Corona. Dit vermaledijde virus krijgt ons er niet onder.
We draaien nog maar weer een song van Dylan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten