maandag 13 april 2020

DYLAN

In 1973 verscheen het album DYLAN bij Columbia Records. De zanger moest contractueel nog een album afleveren, toen hij in die jaren een uitstapje maakte naar Asylum Records. De mare doet de ronde dat DYLAN de wraakactie was van Columbia voor Dylan's vrijage met een ander platenlabel: dit album bestaat uit afdankertjes voor de toch al matig besproken dubbelaar Self Portrait uit 1970.
Eén van deze opgehaalde nummers is de traditional Mary Ann. Oh fare thee well my own true love. Je hoort hier thema's terug uit onder meer Girl From The North Country. Het nummer Mary Ann is door Dylan nooit live gespeeld, zoals vrijwel alles van dit album.
Hoewel?
Mary Ann prijkt wél een keer op de speellijst. Maar dan van de 'jonge' Dylan. Op internet is een setlist terug te vinden van mei 1960. Dylan speelde die maand thuis bij Karen Wallace in St. Paul, Minnesota. Die stad Saint Paul vormt samen met het westelijk gelegen Minneapolis de tweelingstad Minneapolis-St. Paul. Dylan komt uit deze omgeving.
Liefst 27 nummers speelde Dylan bij Karen thuis. Alle nummers waren traditionals of van folklegendes als Woody Guthrie en John Jacob Niles. Het zestiende liedje van de avond (was het een avond?) was Mary Ann.
Het maakt niet uit, het doet er niet toe. Of misschien wel. Het is in ieder geval genoteerd, bij deze.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten