vrijdag 17 april 2020

Stormy Weather

Eigenlijk wilde ik iets schrijven over Stormy Weather. Dat is de titel die de vrienden van Rattle Snake hebben gegeven aan de bootleg van 17 april 2017. Het was het middelste van drie opeenvolgende avonden dat Dylan in AFAS Live stond.
Het Paasweekend van dat jaar, 17 april was de Paasmaandag. Dit concert, daar was ik bij. Samen met mijn oud-mentor en Dylan-vriend Wietse. De titel van de opname verwijst naar het tourdebuut van het gelijknamige nummer uit de catalogus van Frank Sinatra. Het was een van de weinige verrassingen in de setlist tijdens die tournee.
Ik had hier over willen schrijven. Want dit optreden is vandaag dus precies drie jaar geleden. En agenda-journalistiek is altijd een goede aanleiding om over iets te schrijven.
Maar niemand minder dan de maestro zelf gooit roet in het eten. Overigens, zonder het hem kwalijk te nemen. Integendeel. Want opeens was daar weer een nieuw nummer op internet: I Contain Multitudes. Anders dan bij Murder Most Foul, dat Dylan drie weken geleden vrijgaf, was er dit keer geen begeleidend schrijven. Het nummer was er gewoon.
De titel van de song (en een regel als "I'm a man of contradictions") is afkomstig uit "Song of Myself" #51 van Walt Whitman. Het is te vinden in Leaves Of Grass:

Do I contradict myself?
Very well then I contradict myself,
(I am large, I contain mutitudes.)

Het is alsof je Multatuli hoort, de man van Woutertje Pieterse en de Max Havelaar. Eduard Douwes Dekker omschrijft zichzelf, via zijn personages, als een vat vol tegenstrijdigheden. Contradict myself. Ik weet niet hoe goed Dylan thuis is in de Nederlandse literatuur, hoewel in dit nieuwe nummer wel Anne Frank aanhaalt - maar zij was geen Nederlandse. Haar staatloosheid belemmerde een formeel-juridische bijdrage aan de verkiezing voor Grootste Nederlander Aller Tijden, hoewel daar ook weer slinkse oplossingen voor werden verzonnen om haar alsnog mee te laten doen.
Enfin.
Dylan, dus. Met I Contain Multiludes. Ik houd een menigte in. Dat hadden we al wel door, mede door Murder Most Foul. Als we het al niet begrepen uit het overige werk in 's mans oeuvre. Zijn werk bestaat uit talloze verwijzingen, al dan niet direct, naar muziek, literatuur, religie, cultuur. Het is een enorme schat aan informatie en liefde voor die informatie.
I Contain Multitudes, de tweede online singel in drie weken. De vorige release was dus zeker geen testament, zoals sommige kwade tongen beweerden. Hoe vaak is Dylan's carrière al doodverklaard? Met even zovele comebacks?
Zou het kunnen zijn dat we een dezer weken worden verrast met een geheel nieuw album? Een nieuwe studioplaat met weer eigen nummers? Het zou fijn zijn, om het eufemistisch uit te drukken. Maar als we iets weten bij Dylan, is hij onverwachts. Zelfs dát is bij hem nog onverhoeds. Als je hem denkt te kunnen narekenen, heeft-ie alweer een andere afslag genomen.
I ain't gonna work on Maggie's farm no more, nietwaar?
I contain multitudes. Ik bevat een massa. Gelukkig maar, want het houd me van de straat.
En op de been, in dit stormachtige weer van corona.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten