woensdag 14 september 2016

Kronieken #7: Libië

Een Britse parlementaire commissie concludeerde dat de militaire interventie door Groot-Brittannië en Frankrijk in 2011 in Libië was ondoordacht en heeft bijgedragen aan de opmars van terreurgroep IS. Het militaire ingrijpen zorgde ervoor dat kolonel Khaddafi werd verslagen – een land in chaos bleef over.
In die tijd tourde Dylan door Europa en was zijn opener Leopard-Skin Pill-Box Hat – creatieve recensenten legden onterecht een link tussen de concerten van Dylan en de val van Khaddafi, kolonel in een tijgerprint. Wie daarmee begon, is lastig te achterhalen. Het doet er ook niet toe.
In het najaar van 2011, na Khaddafi's val, trad Dylan op in Nederland. Het betrof een zogenaamde double bill met Mark Knopfler. Het eerste gedeelte van de avond was voor de voormalige frontman van Dire Straits, de tweede helft was in handen van Dylan. Het Nederlandse concert, van 20 oktober 2011 in het Rotterdamse Ahoy, leverde geen live-samenwerking op tussen beide mannen.
Dylan blafte Knopfler van het podium af.
Dat is althans wat me is bijgebleven van dit dubbel-concert. Knopfler viel tegen, Dylan was gedegen. Het was mijn enige Dylan-concert, waarbij de maestro geen toegift verzorgde. Het was het concert met Mississippi. Een concert waarbij het bootleg-platenlabel RattleSnake in het applaus heeft geknipt, om het volledige optreden op één schijfje te kunnen plaatsen.
Al deze herinneringen en opmerkingen, naar aanleiding van een Brits onderzoek over de invasie in Libië.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten