zondag 18 september 2016

'Cross The Green Mountain

In 2003 verscheen de film Gods And Generals, geschreven en geregisseerd door Ronald F. Maxwell en gebaseerd op het gelijknamige boek van Jeffrey Shaara. Bob Dylan leverde voor deze epische film een bijdrage door een nummer te schrijven voor de soundtrack. Het resultaat is minstens net zo episch als de film: 'Cross The Green Mountain.
Lange tijd was dit nummer alleen beschikbaar op de soundtrack-cd – totdat in 2008 Tell Tale Signs verscheen, aflevering 8 uit Dylan's Bootleg Series. In de bijbehorende clip speelt Dylan een legeraanvoerder, is bassist Tony Garnier een soldaat en vertolkt gitarist Larry Campbell een dominee.
Volgens Christopher Ricks, Lisa Nemrow en Julie Nemrow (die de bijzondere uitgave The Lyrics since 1962 hebben verzorgd), refereert de titel naar een Kroatisch-Kosovaars boek – Dylan kent zijn klassieers. In dit boek gaat het over de Servische 'nobleman' Toplica Milan (Milan van Toplica), een tegenstander van prins Lazar, die leiding gaf aan het land tijdens de burgeroorlogen in de jaren zestig en zeventig van de 14e eeuw (1360-1370). “Milan cross the green mountain.” Waarvan akte.
In 'Bob Dylan Compleet – Het verhaal van de 492 songs' schrijven Jean-Michel Guesdon en Philippe Margotin, over dit nummer: “Het is een schitterende folkballad, waarin het orgel van Tench, met de palm-mute gespeelde ritmepartij van Sexton, Campbells viool en vooral Dylans uitstekende zang opvallen. Het lied beschrijft de offers van beide partijen tijdens de Burgeroorlog, maar had net zo goed over het heden kunnen gaan: 'It's the last day's last hour of the last happy year.'”
Tjah.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten