maandag 7 december 2015

Rolling Thunder Revue, Hughes Stadium, Colorado

Gisteravond heb ik de dvd Bob Dylan – Rolling Thunder Revue gekeken. Een wat schimmige uitgave van Woodstock Tapes uit 2008. Te zien is het optreden dat Bob Dylan gaf in het Hughes Stadium in Fort Collins, Colorado. Voor de administratie, dit concert is gedateerd 23 mei 1976. Twee jaar geleden verscheen dit concert ook al op elpee/cd bij DMM Cutting. En voor de volledige administratie, dit concert in het Hughes Stadium is de basis voor de live-elpee Hard Rain uit 1976. Hoewel, het is de vraag of deze informatie allemaal klopt.
Want het is een wat schimmige dvd, deze concertregistratie uit Fort Collins, Colorado. De setlist vertoont wat foutjes in de songtitels. Zo heet het vierde nummer “I pity the poor immigrants”, terwijl die 's' niet in de officiële titel voorkomt. En in de afsluiter “Knockinc on heaven's door” is een 'c' teveel opgenomen.
In de film zelf verschijnen ondertitels, in het Chinees. Regelmatig verschijnt, naast de songtitel, ook een rode balk in beeld met daarin een Chinese tekst. Ik weet niet welke tekst hier zichtbaar is, maar ik vermoed zomaar dat deze dvd een heuse bootleg is, met waarschuwingen van het Chinese equivalent van (C)Brein.
Wat in ieder geval wel helder is, is dat we met deze dvd te maken hebben met het tweede gedeelte van The Rolling Thunder Revue. In de tourleg van eind 1975 tourde Dylan met een heel circus, duurden shows gemakkelijk vier uur per avond en had de maestro zijn gezicht wit geschminkt. Van deze eerste tourleg verscheen de film Renaldo & Clara. Van de tweede leg, na de jaarwisseling 1975/'76, volgde een wat minder geslaagde doorstart.
De sfeer uit de eerste reeks optredens was verdwenen. En dat is te horen op Hard Rain en te zien op deze dvd. Zeker, de muziek staat als een huis. Maar de schmink is weg, de spanning van urenlange shows verdwenen. De hoop op voortzetting van het hoge niveau van het oude jaar, konden de muzikanten in het nieuwe jaar niet waarmaken.
Maar gelukkig hebben we Renaldo & Clara nog. En Live 1975: The Rolling Thunder Revue, deel 5 uit The Bootleg Series.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten