dinsdag 8 december 2015

Roll on, John

Vandaag is het precies 35 jaar geleden dat John Lennon door Mark Chapman in New York werd vermoord. Eerder die dag liet Chapman zijn uitgave van Double Fantasy, het comeback-album van de ex-Beatle met zijn vrouw Yoko Ono.
Lennon heeft weinig met Dylan te maken, ik geef het toe. Natuurlijk, een halve eeuw geleden kwamen twee grootheden met elkaar in contact: The Beatles ontmoetten eindelijk hun idool Bob Dylan. Het was een initiatief van de Britse band om de Amerikaanse singer-songwriter te ontmoeten: de lp The Freewheelin’ Bob Dylan had een enorme indruk op hen achtergelaten.
Maar toch, Dylan had meer met Ringo Starr (die drumde bij The Last Waltz) en George Harrisson, in wiens buurt hij regelmatig te vinden was. In zijn eerste nummer na The Beatles, God, zingt Lennon: I don't believe in Zimmerman / I don't believe in Beatles. Waarvan akte.
Desondanks verscheen op Tempest het nummer Roll On, John. Een lied over vriendschap, met tal van verwijzingen naar het leven van de voormalige Beatle-voorman. “Doctor, doctor, tell me the time and day”. Of gaat het eigenlijk over die andere John, de discipel die Jezus lief had?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten