vrijdag 27 maart 2020

Murder Most Foul

Opeens is het er: de nieuwe song van Bob Dylan. Vanmorgen plaatste de Nobelprijswinnaar het nummer Murder Most Foul op internet en verspreidde het via de sociale media. Voor de volledigheid meldde de bard in de bijgaande post:

Greetings to my fans and followers with gratitude for all your support and loyalty across the years. This is an unreleased song we recorded a while back that you might find interesting. Stay safe, stay observant and may God be with you. - Bob Dylan

Murder Most Foul. Vermoord het meest onreine. Of vuile. Het is maar het hoe je het vertaald. Dat omzetten laat nog wel even op zich wachten, want hoewel de eerste transcripties ook al online zijn, gaat het om ruwe teksten, gebaseerd om de eerste beluistering.
Het nummer is dus al een tijdje geleden opgenomen. Maar wanneer? Tijdens de opnames voor Tempest? Op zich wel logisch dat Murder Most Foul niet op de plaat verscheen, want het titelnummer van dat album duurt ook al een kwartier.
In het nummer bespreekt Dylan de moord op John F. Kennedy in 1963, toen de charismatische president op tournee was voor zijn herverkiezing. Opmerkelijk detail: kort na die moord kreeg de toen 22-jarige Dylan de belangrijke jaarlijkse Tom Paine Award tijdens een links-liberaal feestje. Hij zegt in zijn acceptatie-rede dat hij wel iets van zichzelf terug ziet in Lee Oswald. Dat is de (vermoedelijke) moordenaar van Kennedy.
De titel van het nummer. Verwijst het naar een dialoog tussen Ghost en Hamlet uit het toneelstuk van William Shakespeare? Of is het een verwijzing naar een van de vier Miss Marple films van Metro-Goldwyn-Mayer? Zou ook kunnen. Of misschien wel beiden.
Inmiddels is het speculeren ook op gang gekomen. Is het een opmaat voor een nieuw album met eigen materiaal? En is de rest van deze plaat dan ook al eerder opgenomen? Hoeveel eerder was dat dan? Was dat rondom Triplicate, die 3cd met nummers uit de American Songbook en grootgemaakt door Frank Sinatra? In dat geval zou het al drie jaar geleden zijn dat de opnames zijn gemaakt.
Maar 'a while back' zou ook korter geleden kunnen zijn. Vanuit de eeuwigheid bekeken zijn menselijke tijdsbepalingen maar triviale bezigheden.
Murder Most Foul. Het is er plotseling. Met talloze verwijzingen naar films, songs, de cultuur. Iemand als Tom Willems is in staat om al dan niet geplande dwarsverbanden naar voren te brengen. Laat ik één dwarsverband noemen, waar ik wel van moest glimlachen: Another One Bites The Dust, de grootste hit van de Britse band Queen in Amerika - dat nummer is zelfs groter en bekender dan Bohemian Rhapsody.
Zeventien minuten. Daar zitten zonder veel verwijzingen in. Waarschijnlijk gaat de helft ook nog aan ons voorbij. Omdat we niet of minder thuis zijn in de Amerikaanse cultuur. Laat staan over Dylan's eigen leven - zijn bibliotheek en filmkennis.
Draai het nummer drie keer en je bent een uur verder. Met die foto van Kennedy als "clip" bij het nummer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten