zondag 8 maart 2020

Desolation Row

Jochen Markhorst is een originele Dylan-auteur. Zijn bijdragen over het oeuvre van Bob Dylan zijn met enige regelmaat te lezen op het blog van Tom Willems. De auteur schrijft met originele invalshoeken. En met grappige dwarsverbanden. Daarmee doorbreekt Jochen de standaard Dylanologie met de bekende verhalen en exegese.
Vorige week verscheen alweer het zevende boek van Jochen: Desolation Row; Bob Dylans poëtische brief uit 1965. Het boek is niet rechtstreeks in Nederland te koop of te bestellen, daarvoor moet je je heil zoeken bij Amazon. Niet erg, met een klein beetje extra moeite wordt het boek alsnog voor je op de bus gedaan.
In dit boek hanteert Jochen hetzelfde principe als in zijn andere tekstbesprekingen: een verrassende inleiding, een bespreking van een tekstgroep, een grappige samenhang met (ook veel Russische) literatuur en een nabespreking met een aantal luistertips van cover-versies.
Ik heb het boek inmiddels gelezen. De fijne schrijfstijl maakt dat het boek vlot is te lezen. Jochen betoogt dat Desolation Row een poëtische brief is. Hoe dat zit, kan hij natuurlijk het beste zelf verwoorden. Authentiek is het wel, maar dat past ook wel bij deze polyglot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten