zaterdag 8 juni 2019

The 1975 Live Recordings

Buiten slaat de regen tegen de ruiten. Het doet me niets. Ik heb me sinds gistermiddag opgesloten in huis. De telefoon staat uit, de post ligt geduldig te wachten in de brievenbus. Vanaf gistermiddag heb ik een opdracht: het luisteren van de cd-box The 1975 Live Recordings, dat nu eindelijk op tafel ligt.
Veertien schijfjes met opnames tijdens The Rolling Thunder Revue. Dat wil zeggen, de editie van herfst 1975. Na de jaarwisseling ging Dylan met dit rondreizende circus op reprise, maar dat bleek een deceptie.
Deze tournees zijn misschien wel de best gedocumenteerde reeks uit het omvangrijke officiële Dylan-oeuvre, om van alle bootlegs nog maar te zwijgen. In september 1976 verscheen al de live-elpee Hard Rain, opgenomen tijdens het concert van 23 mei 1976 in Hughes Stadium in Fort Collins, Colorado. Twee jaar later kwam de film Renaldo & Clara op de markt. In 2002 verscheen The Rolling Thunder Revue, deel 5 uit de Bootleg Series. En nu dus deze veertien cd's tellende box, als bijlage van de film Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese, die volgende week op Netflix in première gaat.
Waar de boxjes van de latere afleveringen uit The Bootleg Series schitteren in schitterend vormgegeven boekwerken, moeten de andere verzamelaars het doen met een mindere verschijning. Rolling Thunder Revue verschijnt in een kartonnen doos, de schijfjes zitten in kartonnen hoesjes. Uiteraard wordt het geheel compleet gemaakt met een boekje met achtergrondinformatie.
Geeft het nieuwe muziek? Nee, de box brengt niks nieuws. De toegevoegde waarde is voor de verzamelaar. De muziek geeft namelijk een tijdsbeeld van een van de meest legendarische tournees van de bard. Dat beeld wordt nu volledig dankzij de repetities en live-concerten. 
Of nou ja, helemaal een algeheel beeld geven deze opnames niet. Het gaat enkel om de bijdragen van Dylan - niet die van de meereizende muzikanten in het collectief.
Jammer? Wel een beetje. Maar misschien toont zich in de beperking zich de meester.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten