donderdag 13 juni 2019

Kristofferson in Groningen

Afgelopen dinsdag was Kris Kristofferson in De Oosterpoort in Groningen. Een oude baas is het geworden. Op geen enkele manier kwam Bob Dylan ter sprake, hoewel de verbanden meer dan duidelijk zijn.
Om te beginnen en de minst sterke relatie: The Strangers. Deze drie mannen vormden de begeleidingsband van Merle Haggard, God hebbe zijn ziel. In 2005 tourde Merle Haggard met Bob Dylan door de Verenigde Staten. Een jaar na de gezamenlijke rondreis met Merle Haggard, kwam Dylan met zijn ijzersterke album Modern Times op de proppen. Eén van de toen nieuwe nummers was Workingman’s Blues #2. Vooral die toevoeging bij deze song dat het om nummer 2 ging, is interessant. Een min of meer subtiele verwijzing naar een country-song met dezelfde titel. En jawel, Workin’ Man Blues is van Merle Haggard.
En dan Kristofferson zelf. In 1973 speelde hij Billy The Kid in de film van Sam Peckinpah over Pat Garrett and Billy the Kid. Bob Dylan, die de soundtrack verzorgde voor de film, nam de bijrol van Alias op zich, die voor de gelegenheid in de film werd geschreven.
Tijdens The 30th Anniversary Concert Celebration deed Kristofferson de introductie. What a night! I'm Kris Kristofferson and this is Bob Dylan's night. Tijdens die avond probeerde Sinead o'Connor I Believe In You te zingen, maar ze werd overstemd door het publiek. Dat nam het haar kwalijk dat zij kort daarvoor verkleed als de paus het kindermisbruik aan de kaak stelde. O'Connor reageerde door War van Bob Marley te reciteren, wat zij ook deed als 'paus'. Kristofferson ving haar na dit incident op in de coulissen.
Om maar eens wat dwarsverbanden te noemen.
Maar dat deed Kristofferson dinsdag niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten