vrijdag 28 juni 2019

Order of Canada

Op Twitter werd het nieuws bekend gemaakt: Julie Payette, Governor General of Canada has announced today that Garth Hudson is to receive the Order of Canada for his unique contributions to music and fostering generations of young talent.
Het is een ridderorde waar ik nog nooit van had gehoord. Tot vandaag dus. Deze Order of Canada is de Canadese evenknie van de Orde van het Britse Rijk, dat de dragers van deze titel tot 'Sir' maakt. Hoewel Canada onderdeel is van het Britse Gemenebest en Elizabeth als staatshoofd heeft, is de Canadese organist geen 'Sir' geworden.
Ach, de aanspreektitel is het laatste dat van belang is. Wat telt, is dat Hudson de onderscheiding heeft gekregen. En de reden waarvoor. Vanwege zijn unieke bijdrage aan de muziek. En het aanmoedigen van generaties jong talent.
Fostering, aanmoedigen. Een overheersende betekenis van dit woord is 'pleeg', in de zin van een pleeggezin of -zoon of -dochter. Het beeld is wel helder. Iemand krijgt thuis niet per se de (muzikale) zorg die het nodig heeft voor zijn ontwikkeling en wordt door iemand anders daarom op het rechte spoor gezet.
Dat doet Garth Hudson, dus.
Dat wisten we ook wel. Toen hij toetrad tot The Hawks, de begeleidingsband van rockabilly-artiest Ronnie Hawkins, vroeg hij zijn collega's om tien dollar per week. Want dan kon Hudson zijn familie, bestaande uit klassiek geschoolde muzikanten, vertellen dat hij die jongens muziekles gaf - in plaats van dat hij die duivelse rockmuziek maakte.
Enfin.
De tijden zijn veranderd. De gouverneur van Canada geeft Garth Hudson deze ridder-versierselen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten