zondag 16 juni 2019

Kronieken #46: Vaderdag

Father of night, Father of day
Father, who taketh the darkness away
Father, who teacheth the bird to fly
Builder of rainbows up in the sky
Father of loneliness and pain
Father of love and Father of rain

***

Eén van de opnames in de cd-box The 1975 Live Recordings is het live-optreden van 19 november 1975 in Memorial Auditorium, Worcester, Massachusetts. Tijdens The Rolling Thunder Revue was I Shall Be Released een van de gespeelde nummers. Ter introductie tijdens de Worcester-show sprak Dylan de woorden: We’ll do this one for Richard Manuel, though he’s not here tonight (before I Shall Be Released).
Manuel was de pianist en een van de drie leadzangers van The Band, de begeleidingsband van Dylan toen hij in 1966 zijn zogenoemde elektrische tournee deed. Nadat Dylan in de zomer van '66 van zijn motor was gedonderd, trok hij zich terug uit het openbare leven. The Band trok zich toen ook terug, maar dan in Big Pink, een groot roze geschilderde woning in Woodstock. In dat huis namen ze hun debuutalbum Music From Big Pink op, met onder meer I Shall Be Released, geschreven door Dylan.

***

Na een aantal jaar uiteen te zijn geweest, kwam The Band in 1983 weer bijeen. Wel in een gewijzigde samenstelling, want liedjesschrijver en gitarist Robbie Robertson bedankte voor de eer. In 1986 gingen de mannen weer langs de concertzalen, een tour die ze onderling gekscherend The Death Tour noemden, omdat de optredens in kleine zalen waren, vaak zo'n honderd kilometer van elkaar gelegen.
Na het optreden van 3 maart 1986 in The Cheek To Cheek Lounge in Winter Park buiten Orlando, Florida, liep Manuel naar organist Garth Hudson, die bezig was zijn keyboards in te pakken. Manuel bedankte zijn mede-toetsenist voor 25 jaar muziek en waardering. Vervolgens wenste hij zijn echtgenote Arlie een goede nacht, waarna hij bij drummer Levon Helm in diens motelkamer een gesprek te voeren. "Levon, nothing hurts like selfdoubt. (...) We're just musicians, we're just working for the crowd. It's the best thing we can do."
Volgens Helm was zijn Band-maatje niet 'angry or too depressed'.
Na wat kletsen over muziek en films, vertrok Manuel naar zijn eigen kamer om nog wat te doen - hij zou zo weer terugkomen. Hij lag op bed naast zijn vrouw, die even wakker werd en daarna in slaap viel. De volgende ochtend trof Arlie haar man niet naast haar, evenmin in de tourbus (zou hij daar verder zijn gaan slapen?), maar hangend in de badkamer aan een stang van de douche.
Vijf dagen later werd de pianist met falset-stem begraven vanuit de Knox Presbyterian Church in Stratford, Ontario. Hudson was de organist van dienst, hij begeleidde de Anglicaanse gezangen. En hij speelde I Shall Be Released; niemand in de kerk hield de ogen droog bij het horen van de drie coupletten.

***

De Amsterdamse stadskrant Het Parool heeft een wekelijkse rubriek Onbewoond Eiland. De geïnterviewden krijgen de vraag wat ze meenemen naar een onbewoond eiland. Daniël de Jong is samen met Daniel Schoenmaker geven in de editie van deze week hun visie op wat per sé mee moet. Music From Big Pink is één van de albums die in de tas worden gestopt. "DdJ: Vandaag de dag zijn er zo veel mogelijkheden als je muziek maakt. Er zijn oneindige opties voor geluiden, effecten en instrumenten. Wij vinden het soms moeilijk om keuzes te maken. Dit album is prachtig in zijn eenvoud. Klassieke songwriting zonder te veel poespas. De nummers lijken in één ruk opgenomen, alsof het live wordt gespeeld."

***

Vandaag is het Vaderdag. Een dag in het jaar om extra stil te staan bij de vaders.
Bij deze.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten