maandag 24 juni 2019

Masker

Fedde Dijkstra is journalist bij de Leeuwarder Courant. Op internet staat zijn portefeuille: Cultuur, regio (Fryslân), Frysk, eindredacie. Daarnaast schrijft hij met regelmaat een column. In het Fries. Dat is zijn goede recht, als diep-Fries. Daarmee sluit hij wel gelijk een boel lezers af - dat geeft ook niet, want de Leeuwarder Courant heeft natuurlijk een specifieke regio.
In de bijlage van afgelopen weekend staat een aangename column over de Rolling Thunder Revue en de film die Martin Scorsese over deze tournee heeft gemaakt. Helaas staat deze column niet online. Nog meer jammer is dat de columns van Dijkstra achter een betaalmuur staan.
Nee, jammer is die betaalmuur niet. Journalistiek is niet gratis, ook niet als het op internet staat. We moeten af van dat idee. Voor een beetje degelijk stuk (zonder tikfouten) heb je al een goede schrijver nodig. Plus nog de eisen voor een deugdelijk verhaal. Dat vereist goede journalistiek en daar moet je voor betalen.
Enfin.
Maskers dus. Het blijft altijd een mooi onderwerp bij Dylan-volgers. Dylan en zijn maskers. I'm not there, haalt Dijkstra aan. Ik ben er niet. Niet waar je verwacht. Op die manier komen we altijd weer uit bij de analyse dat Dylan altijd zijn eigen gang gaat. Niet in één gat is te vangen. Dat soort dingen.
Dat is natuurlijk waar. Dylan is niet waar je hem zoekt. Het is net een waterbed: als hij ergens niet is, is hij ergens anders wél.
En als je denkt te weten waar die andere plek is, is hij ook daar weer weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten