donderdag 20 juni 2019

Masker

Als je een masker draagt, spreek je de waarheid. Als je geen masker draagt, is dat hoogst onwaarschijnlijk. Het is een van de vele typerende uitspraken van Bob Dylan in de film Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese. Dylan zelf draagt op dat moment geen masker, zoals hij dat wel deed tijdens The Rolling Thunder Revue. Toen had hij zijn gezicht wit geschminkt of droeg hij een wit plastic masker.
Het is de vraag of Dylan geen maskerade opvoert in de Scorsese-film. Tijdens zijn optreden in Philharmonic Hall van 31 oktober 1964 zegt Dylan: "It's Halloween. I have my Bob Dylan-mask on." Het is terug te horen op deel 4 van The Bootleg Series.
Het was de periode vlak voordat Dylan elektrisch ging. The Freewheelin' Bob Dylan was al een groot succes, het album met het liedje Girl From The North Country - het nummer dat de naamgever is van de gelijknamige musical, gebaseerd op Dylan-teksten. Dit toneelstuk gaat dan eindelijk naar Broadway.
We zitten nu in de periode van recensies van de Scorsese-film. De box met veertien cd's uit dezelfde periode komt er wat bekaaid vanaf. Weinig redacteuren bespreken deze box, of het is in een extra alinea. Waarschijnlijk omdat de film zoveel rumoer oplevert.
Is iemand al de uitvoering opgevallen van Blowin' In The Wind tijdens het concert van 4 december 1975 in Montreal? Het refrein is in het Frans. Een geste richting het tweetalige publiek in dit land van het Britse Gemenebest.
Het vuurwapen waarmee Vincent van Gogh (1853-1890) zich vermoedelijk van het leven heeft beroofd, heeft op een veiling in Parijs 162.500 euro opgebracht. Dat heeft verder weinig met Dylan te maken. Weinig, maar wel iets. Tijdens de reprise van The Rolling Thunder Revue in april en mei van 1976 stond het nummer Vincent van Gogh op de setlist, een tekst van Robert Friemark. Over de Nederlandse schilder, die zichzelf in een veld om het leven bracht.
Maar dat was pas bij het tweede gedeelte van The Rolling Thunder Revue.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten