zondag 4 december 2016

Kronieken #13: Advent 2016

Nog twee Advents-zondagen te gaan, en het is weer Kerst! Maar voor het zover is, hebben we nog genoeg te doen. Maandagavond natuurlijk Sinterklaas. Sint Nicolaas is voor de Dylan-fans dit jaar ongunstig. In tegenstelling tot de andere heilige, Sint Maarten. Die was dit jaar zo gul, om ons de cd-box The 1966 Live Recordings weg te geven.
Aan het einde van de week, worden de Nobelprijzen uitgereikt. De prijzen zijn al eerder toegekend, zaterdag is de ceremonie waarbij de laureaten in het zonnetje worden gezet. Dylan schittert in afwezigheid. Mogelijk haalt de bard in het voorjaar zijn Nobelprijs voor de Literatuur op. En combineert hij zijn Stockholm-bezoek met een Europese voorjaarstournee 2017. Je weet het niet, het blijft koffiedik kijken.
Welke muziek draait Dylan in deze Advents-periode? Speelt hij zelf muziek? Speelt hij dan zijn eigen muziek? When He Returns, misschien? Of grijpt hij terug op de American Songbook? Frank Sinatra? Woody Guthrie? Het doet er ook niet toe, natuurlijk niet.
Vanmorgen werd mijn neefje Thijs-Bort gedoopt. Zijn vader, mijn broer, zei na de geboorte van dit mannetje: Lord, protect my child. The whole world is asleep / You can look at it and weep / Few things you find are worthwhile / And though I don’t ask for much / No material things to touch / Lord, protect my child. Zo is dat.
Kerst 2016, het duurt nog drie weken. En dan nog een week, voordat het jaar wisselt. Wat ben ik blij dat we dichters en muzikanten hebben. Mannen (en vrouwen) op wie we kunnen terugvallen. Mensen, die gevoelens onder woorden hebben gebracht. Als wij geen woorden meer kunnen vinden, kunnen we teruggrijpen op de teksten en muziek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten