zondag 25 december 2016

Christmas in the heart

Eerste Kerstdag 2016, voor het eerst dit jaar trek ik Christmas In The Heart uit de kast om weer te beluisteren. Er is geen betere manier om het Kerstfeest te vieren met het Christmas Songbook, waar Dylan uit heeft geput voor zijn Kerstplaat uit 2009, inmiddels dus al zeven jaar geleden. Het is ook een goede reden om weer eens op zoek te gaan naar achtergrondinformatie over dit album. Gelukkig kan ik daarvoor teruggrijpen naar het boek Bob Dylan In De Studio van de Vlaming Patrick Roefflaer.
De schrijver noteert onder meer dat Dylan de kerstsongs serieus nam. “Hij beklemtoonde dat hij de songs wou eren,' verklaart Randy Crenshaw, 'er geen lolletje van maken of het project ironisch of sarcastisch benaderen. Hij wou echt een traditionele kerstplaat!'” Een oprecht eerbetoon aan een bepaald soort populaire muziek uit Dylan's eigen jeugd. Hij kiest dan ook vooral klassiekers uit de jaren veertig en vijftig uit het grote American Songbook, die hij bovendien brengt in de klassieke arrangementen.
Christmas In The Heart is het laatste album dat Roefflaer bespreekt in zijn boek. Dat is om een vrij praktische reden: het was op dat moment ook het laatste album van Dylan. De Belg doet bij dit album twee belangrijke interpretaties. De eerste is dat Dylan opnieuw geslaagd is om zich met een kerstplaat van zijn fans te distantiëren. Die analyse klopt volledig. Met die andere uiteenzetting ben ik het niet eens.
Dylan sluit “Christmas” af met het woord 'Amen', volgens Roefflaer zou dit een vage hint kunnen zijn dat de carrière van de zanger rond is. Gelukkig is dat niet het geval.
De opbrengsten van het kerstalbum gaat naar goede doelen, ND-recensent Herman Veenhof kon ze alle drie noemen in zijn bespreking van 12 oktober 2009. “Crisis UK – een daklozen-project in Engeland, het Wereldvoedselprogramma van de VN en 'Feeding America'. De bedoeling is dat tijdens de kerstdagen vier miljoen maaltijden worden verstrekt aan anderhalf miljoen mensen en gezinnen.”
In een persverklaring liet Dylan weten: “Het is een tragedie dat in dit land alleen al meer dan 35 miljoen mensen, van wie 12 miljoen kinderen, hongerig naar bed gaan en wakker worden zonder te weten waar de volgende maaltijd vandaan komt. Ik hoop dat onze hulp mensen in nood te eten kan geven tijdens de kerstdagen.”
Met een roestige stem, maar wel respectvol, zo typeert Veenhof het Dylaneske eerbetoon. “Dylan waagt zich aan 'O Come All Ye Faithfull' en zingt de eerste strofe zelfs in het Latijn, met zwaar Amerikaans accent: Adeste fideles, laeti triumphantes: venite, venite in Bethlehem; natum videte, regem angelorum. Venite adoremus, venite adoremus Dominum!”
Ook bij Veenhof zet Dylan zijn fans, exegeten en critici op het verkeerde been, terwijl hij niet spot met het kerstevangelie. Nog wel doet de redacteur van dienst een poging om de albumtitel te verklaren. “Christmas In The Heart lijkt te refereren aan een zin van Charles Dickens, uit 'A Christmas Carol'. Daar krijgt Ebenezer Scrooge van de Spirit of Christmas Future zijn eigen grafsteen te zien. De oude vrek schrikt en zegt: 'I will honor Christmas in my heart en try to keep it all year.' Dylan haalt het persoonlijk voornaamwoord uit zijn albumtitel weg. Een veeg teken?”
Mischien wel. Misschien ook niet. Wie zal het zeggen?
Eerst maar luisteren naar dit kerst-eerbetoon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten