zaterdag 1 oktober 2016

Renaldo & Clara

De film Renaldo & Clara is een cultfilm binnen de Dylan-wereld. Mag ik dat zo zeggen? Het is een film uit 1978, maar het is tegelijk meer dan een film. In het kort is Renaldo & Clara de combinatie van een tourverslag, een tourdocumentaire en een speelfilm. Voor deze drie elementen trekt Bob Dylan vier uur uit. Een lange zit, dus.
In deze film komt een aantal lijntjes samen. De film is geregisseerd, gefinancieerd en geschreven door Dylan zelf. De opnames van deze filmepos vonden plaats tijdens de eerste concertreeks van The Rolling Thunder Revue. Zo is het gekomen dat veel bandleden een rol(letje) hebben in Renaldo & Clara.
Bob Dylan werd voor Renaldo & Clara sterk beïnvloed door de Franse film Les Enfants du Paradis, een rolprent uit 1945 van regisseur Marcel Carné. Dylan speelt in zijn eigen film de hoofdrol van Renaldo, zijn toenmalige vrouw Sara speelt Clara, Joan Baez is de Woman in White, Ronnie Hawkins vertolkt Bob Dylan en Ronee Blakley is Mrs. Dylan.
Voormalig Oor-journalist schrijft in zijn prima naslag-werkje 'ABC Dylan' over deze film onder meer: “Een derde was geïmproviseerd, aldus Dylan, een derde was bedacht en een derde stom toeval. Dylan liet zich inspireren door de lessen van Norman Raeben [bij wie Dylan schilderlessen volgde] en door de beroemde film Les Enfants du Paradis (Marcel Carné, 1945). De film had, in een ingekorte versie, een kort leven in kleine theaters en filmclubs.”
Waarvan akte.
Een kassucces is Renaldo & Clara niet geworden. Zoals overigens vrijwel alle films, waarin Dylan de hoofdrol speelt en/of verantwoordelijk is voor de productie, regie en script. Het gedoe rond de release van deze film, zal ongetwijfeld ook een rol hebben gespeeld in de matige triomf. In dezelfde periode werd ook The Last Waltz opgenomen, het afscheidsconcert van The Band. Martin Scorsese wilde Dylan in die film hebben, maar Dylan gooide zijn kont tegen de krib om de films niet in elkaars wielen te laten rijden.
Het is wel verplichte kost, Renaldo & Clara. Althans, voor een ieder zichzelf respecterende Dylan-fan. Maar misschien ook wel voor film-kenners, film-studenten en ieder die zich met films bezig houdt. Over de film en de bijbehorende tournee valt veel meer te zeggen. Want Dylan is een bron van verhalen, ook wat betreft zijn producten.
Maar dat een andere keer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten