vrijdag 21 oktober 2016

Géén setlist Lubbock, Texas, 20 oktober 2016

Donderdagavond speelde Dylan niét in Lubbock, Texas. Het optreden was gecanceld, om voor mij nog onduidelijke redenen. Dat betekent dat het eerstvolgende optreden zaterdag in Thackerville, Oklahoma is. Prima.
Vorig jaar werd ook een optreden geannuleerd. Toen betrof het een concert in het Franse Rouen, afgezegd met als reden 'Due to unforeseen logistical problems this concert has been cancelled'. Het Franse optreden viel in de “Nederlandse week”: de maandag ervoor trad de maestro op in het Muziekgebouw Eindhoven, de donderdag, vrijdag en zaterdag hier op volgend gaf de bard uit Minnesota concerten in Koninklijk Theater Carré te Amsterdam.
Op zijn oude dag hoefde Dylan dus niet op en neer vliegen naar Frankrijk.
Geen speellijst van Lubbock, Texas, van gisteravond. Het was gisteravond wel precies vijf jaar geleden dat Dylan in Ahoy, Rotterdam, optrad. Toen samen met Mark Knopfler, een double-bill. Knopfler voor de pauze, Dylan na de pauze. Fans van de Dire Straits-frontman gingen in de pauze weer huiswaarts; fans die specifiek voor Dylan kwamen, betraden de concertzaal pas in de pauze. Ik was de hele avond in Ahoy, waarbij ik hoorde hoe Dylan Knopfler van het podium blafte. Knopfler viel tegen.
Het Dylan-concert telde geen toegiften. Ook geen verrassingsbijdrage van Knopfler tijdens Forever Young, een nummer dat beide mannen later die tournee nog wel samen live ten gehore brachten. Niet in Rotterdam, dus. Dat geeft ook niet. Een samenwerking lag wel voor de hand, gezien de collaboratie van de twee muzikanten. Knopfler is de fantastische gitarist op een nummer als Precious Angel. En hij is de co-producer van het legendarische album Infidels.
Misschien is het juist vanwege de voorspelbaarheid, dat we blij mogen zijn dat de twee muzikanten in Ahoy juist niét samen speelden.
Dylan en Knopfler, 2011. Het was voor mij Dylan-concert # 6. Elk concert van de Nobelprijs-winnaar heeft wel een of twee nummers die het concert memorabel maken. Is het niet een uitvoering van een song, dan is het wel het spélen van een lied. Van '20ten20eleven', zoals de bootleg van platenmaatschappij Rattle Snake heet, herinner ik me Mississippi en A Hard Rain's a-Gonna Fall. Maar ook opener Leopard-Skin Pill-Box Hat, al was het maar omdat geheel ten onrechte een link werd gelegd met de Libische leider Khadaffi, die zich vaak kleedde in een kleed van luipaarden-huid – in de periode van dit optreden, werd de kolonel gedood.
Enfin. Het bovenstaande dus naar aanleiding van het geannuleerde optreden in Lubbock, Texas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten