vrijdag 4 maart 2016

Archief

Bob Dylan heeft (een deel van) zijn archief verkocht. Een verzameling van 6000 aantekeningen, handgeschreven songteksten, gedichten, foto's, geluidsopnames en filmpjes van de zanger gaat over naar de universiteit van Tulsa, in de staat Oklahoma. Een klein deel van het archief zal mogelijk tentoongesteld worden in een ruimte naast het Woody Guthrie Center and Museum in Tulsa. Archivaris Michael Chaiken verzamelde alle spullen in twee jaar tijd. Het materiaal is, op een paar koffievlekken na, in goede staat, laat Chaiken weten. Kosten: tussen de 15 en 20 miljoen dollar, aldus The New York Times.
Wat is precies de rol van die archivaris Michael Chaiken? Hij komt niet voor in de Dylan Encyclopedia van Micheal Gray, dus een 'oude bekende' is het niet van Dylan. Grote vraag is hoe Chaiken aan dit Dylan-materiaal komt. Heeft hij het zelf gekocht, of is hij de beheerder van Dylan's enorme archief? Naar wie gaat de opbrengst? Is dat voor de maestro zelf, is dat voor Chaiken? Een permanente tentoonstelling moet in de Tulsa-universiteit komen – wat zou zo'n toegangskaartje kosten?
Had ik maar iets van dit archief. Maar gewone stervelingen als ik moeten het doen met iets als het Scrapbook. Of The Bootleg Series. Dat is ruim voldoende, ik red me jaren met dit materiaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten