zaterdag 19 maart 2016

De Goede Week

Morgen is het Palmpasen, de start van de Goede of de Stille Week. Deze week is de afsluitende week in de Lijdenstijd, de veertig dagen voorafgaand aan Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Paaszondag. Ik heb vandaag de film The Passion Of The Christ gezien, de spraakmakende film van Mel Gibson.
Gibson, zelf een (conservatief) katholiek in hart en nieren, financierde de film zelf, waar hij behalve meeschreef aan het script ook verantwoordelijk was voor de regie. Hij komt zelf ook in de film voor; dat wil zeggen, het zijn Gibson's handen die Jezus daadwerkelijk aan het kruis nagelen. Het mag wel wat rauwer in de Lijdenstijd, schreef ND-redacteur Gerard ter Horst in april 2014 in zijn krant, als reactie op het wat gladde televisiespektakel The Passion; als je het hebt over een rauw passie-verhaal, is het wel de Gibson-film.
In 2011 stond een bericht in het Nederlands Dagblad dat Gibson Bob Dylan heeft gevraagd voor de filmmuziek. Maar de zanger weigerde in eerste instantie, wegens tijdgebrek. Later droeg Dylan nog wel “Rock of ages” aan voor de soundtrack, maar dit werd weer geweigerd omdat er al filmmuziek was gemaakt door John Debney. Sindsdien 'verdenk' ik Dylan ervan, dat Ain't Talkin' uit 2006 een antwoord is op het verzoek van Gibson.
Maar dat is slechts een vermoeden, giswerk eerste klas. Als je het hebt over rauwe muziek in de veertig dagen voorafgaand aan Pasen, is Ain't Talkin' een prima voorbeeld van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten