zondag 9 juni 2024

On the road

Het duurt nog even voordat Bob Dylan weer 'on the road' is. Maar eind van de maand juni is het zo ver, dan is de outlaw weer onderweg. Van stad naar stad, en van concertzaal naar concertzaal. Samen met onder andere Willie Nelson.
De term 'on the road' is een Engelse term, uiteraard. En het is de titel van een bekend boek van Jack Kerouac. De stijl van Kerouac lijkt op hoe Dylan in zijn beginjaren schreef. Beide schrijvers maken deel uit van de beat-generatie.
Kerouac wilde het leven van de Amerikaanse reiziger vastleggen en ontwikkelde een spontane stijl van proza dat de essentie van beweging probeerde vast te leggen in een oneindige stroom rauwe gedachten en observaties.
Je zou het ook de stream of consciousness kunnen noemen.
Ik kom op dit boek via via. Jack Kerouac's On The Road komt veelvuldig voor in het eerste cabaret-programma van Acda en de Munnik. Is het niet in dit programma dat de Amsterdammers een citaat van John Lennon gebruiken? Misschien doen ze dat ook wel in de daaropvolgende show. Het gaat om de zin: Life is what happens to you while you're busy making other plans. Het leven is wat je gebeurt, terwijl je andere plannen maakt.
Lennon was een vriend van Dylan. Roll On, John (afkomstig van de plaat Tempest uit 2012) is Dylan's hommage aan zijn vermoorde vriend en collega.
Ik kwam deze zin ('Life is what happens...') tegen in het boek De Camino van Anya Niewierra, dat mevrouw Frits en ik de afgelopen weken lazen voor onze literatuurkring. Van Anya via Acda en de Munnik naar John Lennon - het zijn maar kleine sprongen naar de maestro zelf.
Net als van voetbalclub Feyenoord naar Dylan. Niet alleen omdat Dylan de eerste muzikant was die een optreden verzorgde in De Kuip, het stadion in Rotterdam-Zuid. Maar ook omdat de Rotterdammers een nieuwe trainer hebben aangetrokken, Brian Priske Pedersen. Hij volgt Arne Slot op als eindverantwoordelijke van het eerste elftal.
Deze Priske is in 1977 geboren in Horsens. In die Deense stad gaf Dylan in 2000 een mooi optreden, getuige de bootleg van die show. Misschien zat Priske die zondagavond ook wel in het Horsens Teater. Je weet het niet.
On the road. Onderweg. Associëren in een stroom van bewustzijn is erg leuk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten