woensdag 9 augustus 2023

Fat Man

In Nagasaki zal het vandaag een bijzondere dag zijn. Met de nodige herdenkingen. Want 9 augustus 1945 werd vanuit het vliegtuig B-29 Bockscar een bom gegooid. Niet zomaar een bom, zoals deze vaker worden ingezet tijdens een oorlog. Nee, deze keer drukte Frederick Ashworth op een knop om Fat Man te laten vallen op de Japanse stad.
Bij de aanval vielen ongeveer 40.000 doden en 25.000 gewonden. Een behoorlijk aantal, maar alsnog minder dan drie dagen eerder - toen werd de kernbom Little Boy boven Hiroshima gedropt en direct 78.000 mensen om het leven kwamen; door de na-effecten als gevolg van de ioniserende straling liep het dodental uiteindelijk op tot ongeveer 140.000 eind 1945.
Wat is een passend Dylan-nummer bij deze dagen? With God On Our Side, denk ik. En dan in de uitvoering van MTV Unplugged, omdat de akoestische versies van Dylan altijd net iets mooier is dan het elektrische gebeuren.

But now we got weapons
Of the chemical dust
If fire them we’re forced to
Then fire them we must
One push of the button
And a shot the world wide
And you never ask questions
When God’s on your side

We stellen geen vragen meer, als God aan onze kant staat. We stellen geen vragen meer, als we zien wat de gevolgen zijn van zo'n atoombom. De vernietigende kracht van nucleaire krachten. Die je ook op deze manier kunt inzetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten