maandag 28 augustus 2023

Elektrisch

Zestig jaar geleden hield dominee Martin Luther King zijn beroemde I Have A Dream-speech. In deze toespraak hield hij zijn publiek voor dat er verandering gáát komen in het 'seperate but equal'-beleid van de Verenigde Staten van zijn tijd.
De rede van ruim hield King voor het Lincoln Memorial in Washington D.C. en was tijdens de mars naar Washington. Gedurende die mars werd ook muziek gemaakt. Bob Dylan was één van de muzikanten die acte de présence gaf.
Ongetwijfeld is het toeval dat Dylan precies een jaar later zijn Briste vrienden van The Beatles kennis liet maken met marijuana. Hij reikte dit goedje aan in het Delmonico hotel in New York.
Net zo toevallig is dat wéér een jaar later, tijdens het Newport Folk Festival in Forest Hill Tennis Stadium, Dylan met een elektrisch versterkte band ten tonele verscheen.
Al deze drie data zijn geladen met elektriciteit. Die mars - het was voor Dylan zijn doorbraak als folk- en protestzanger. The Beatles en hij hebben elkaar beïnvloed in muziek en teksten. En Dylan's derde optreden op het folkfestival, dat was een en al spanning en sensatie.Geen opmerkingen:

Een reactie posten