donderdag 27 juli 2023

Sinead O'Connor

I'm singing this song for my sister Sinead
(...)
And maybe she's crazy and maybe she ain't
But so was Picasso and so were the saints

Dit zingt Kris Kristofferson in 2009. Het is een eerbetoon aan 'sister Sinead', aan Sinead O'Connor. Ik moest hier aan denken, toen ik woensdagavond hoorde dat O'Connor was overleden.
In dit lied verwijst Kristofferson naar 'the God-awful mess that she made'. Dat was toen O'Connor in 1992 het kindermisbruik in de Rooms-Katholieke kerk ter sprake bracht. Twee weken later trad de Ierse zangeres op tijdens een jubileumconcert voor Bob Dylan.
Kristofferson was die avond degene die de introductie-speech mocht geven.

***

Kris en Bob kennen elkaar al een tijdje. Hun vriendschap gaat terug tot 1973. In dat jaar verscheen de film Pat Garrett and Billy the Kid onder regie van Sam Peckinpah. Kristofferson vertolkte de hoofdrol van Billy The Kid, Dylan speelde het bijrolletje Alias en verzorgde de filmmuziek (met onder meer de hit Knockin' on Heaven's Door).

***

Half oktober 1992 werd Madison Square Garden afgehuurd voor een groots muzikaal feest. Dylan was 50 jaar geworden. En het was 30 jaar geleden dat zijn titelloze debuutalbum was verschenen. Het leek er eventjes op dat, met een folkalbum met oude nummers, Dylan's carrière was afgerond.
Tal van collegae kwamen langs om hun eer aan Dylan te betonen. Ook Sinead O'Connor kwam en zou I Believe In You zingen, een van Bob's gospelnummers. Maar het lukte haar niet om te zingen, de muzikanten kwamen ook nauwelijks boven het gejoel en uitjouwen uit.
Twee weken eerder had ze in Saturday Night Live (SNL) een foto van paus Johannes Paulus II verscheurd. The real enemy. Het Dylan-publiek kon deze actie niet waarderen. In plaats van de Dylan-gospel, declameerde Sinead hetzelfde nummer wat ze bij SNL ook ten gehore bracht: War, van Bob Marley.
Daarna vertrok ze van het podium en viel in de armen van de gespierde Kris Kristofferson.

***

Het kindermisbruik. Sinead had gelijk. Toen al, in 1992. Maar ja, achteraf is het mooi wonen. En over de doden niets dan goeds.

***

Her message profoundly was misunderstood.

Zo beoordeeld Kris de actie van Sinead uit 1992. Bij het opnemen van dit nummer Sister Sinead leefde zuster Sinead nog. Nu niet meer.
Haar actie bij Dylan's jubileumconcert The 30th Anniversary Concert Celebration werd bij de eerste registratie vakkundig weggehaald. Maar bij de heruitgave uit 2014 is wel te zien hoe de zangeres werd uitgejouwd door het publiek en opgevangen door Kristofferson. Op de cd-variant is een repetitie te horen van Sinead's versie van I Believe In You.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten