zaterdag 15 juli 2023

Kronieken #105 | Live Aid

Afgelopen week was het 38 jaar geleden dat Live Aid werd gehouden. Op twee hoofdlocaties, het Wembley-stadion in Londen en het JFK Stadum in het Amerikaanse Philadelphia, werden optredens verzorgd door de populairste muzikanten van dat moment. Doel was om geld op te halen voor de hongersnood in Ethiopië. 
Ik zou hier niet bij stilstaan, als Daniël Lohues het niet in zijn column had genoemd. Het optreden. Over hoe mooi en indrukwekkend het voor hem was. De column staat op de site van de Drent, en vandaag in het Dagblad van het Noorden, de papieren versie. 
Lohues: "[Mijn ouders] vonden het dan wel goed dat ik later die avond het concert afkeek. Dat ging inmiddels door in Amerika. Neil Young, Clapton, George Thorogood and the Destroyers, Santana, Tom Petty en nog veel meer. Jagger en Tina Turner braken de tent af en toen kwam als laatste Bob Dylan. Mét Keith Richards en Ron Wood. Fantastisch. Met z’n drieën. Akoestisch, na al het rockgeweld. Dylan brak een snaar, maar ook een lans voor de arme boeren in de Midwest. Hij zong Ballad of Hollis Brown."
Mooi. Dat optreden van Dylan en de Stones-gitaristen wordt nog wel eens als een slecht optreden bestempeld. Omdat het drietal op z'n minst aangeschoten verscheen. Maar vooral door die opmerking van Dylan dat een deel van de opbrengst misschien wel naar de Amerikaanse boeren kon gaan.
Geldof was na afloop van Dylan's bijdrage ziedend, begreep ik. Misschien ook niet zo handig van de latere Nobelprijswinnaar voor de Literatuur.
Enfin.
Fantastisch, dus. En eigenlijk was dat het ook wel, die drie nummers die het drietal ten gehore bracht. En die boeren-opmerking, Dylan had misschien niet eens ongelijk. Maar ja, de goede boodschap op een verkeerde plek.

***

Over literatuur gesproken, Marga Minco is deze week overleden. De schrijfster en Holocaust-overlevende is 103 jaar geworden. Haar overlijden is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven.
Heeft dat iets met Dylan te maken? Niet qua leeftijd, dan moet Dylan nog twee decennia leven. Maar ze zijn beiden Joods als bevolkingsgroep. En literair schrijver.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten