maandag 22 juli 2019

Sociale tournee

Rolling Thunder Revue: The 1975 Live Recordings is een indrukwekkende box. Al is het maar vanwege de hoeveelheid muziek die de fans over zich heen krijgen gestort. Dylan heeft er een handje van om een bepaalde periode in overvloed te delen met zijn volgelingen.
Getuige bijvoorbeeld ook de box The 1966 Live Recordings met de 36 schijven en de latere boxen uit de Bootleg Series. Al die muziek, het geeft een tijdsbeeld.
Het tijdsbeeld in Rolling Thunder Revue: The 1975 Live Recordings is die van een geëngageerde zanger. Dat komt voor een deel vanwege Hurricane, een protestlied om boxer Rubin "Hurricane" Carter vrij te krijgen. In de intro van dit lied riep Dylan zijn fans op om de straten te bestormen en de sportman vrij te krijgen.
Maar er is nog een reden om aan te nemen dat de tournee uit 1975 de maatschappelijke betrokkenheid van de zanger had. Dat heeft te maken met het nummer The Lonesome Death of Hattie Carroll, waarin Dylan de doodslag bespreekt van Hattie Carroll door William Zantzinger. The ladder of law has no top and no bottom.
Het refrein is steeds een variatie op het al dan niet verbergen van je gezicht, want het is nu niet de tijd voor je tranen. Tot het laatste couplet en refrein: nów is the time for your tears. Nu de klassejustitie is toegepast, nu is het onrecht aan de gang. Je moet je kapot schamen in zo'n land waar dit voorkomt.
Dat gebeurde 45 jaar geleden.
Sinds die tijd is niet eens zo gek veel veranderd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten