vrijdag 19 juli 2019

Buiging

Dylan houdt een tourpauze. Na het beëindigen van de tweede Europese leg van 2019, zijn geen nieuwe concerten aangekondigd voor in de zogenoemde Never Ending Tour. Dat hoeft natuurlijk ook niet. We zijn verwend door de aankondigingen van nieuwe shows tijdens een nog lopende touraflevering. Wat mij betreft hoeft de stilte niets te betekenen.
Slechts kalmte kan u redden.
Misschien dat Dylan zich met zijn autobiografie bezig houdt. Of niet, omdat hij de drie delen tellende Chronicles al lang af heeft. Misschien dat de zanger de studio induikt voor een nieuwe plaat. Dat zou prima kunnen, ik denk dat Dylan een groot reservoir aan nummers heeft klaarliggen. Geen materiaal uit de American Songbook, maar zelfgeschreven songs.
Ook is de mogelijkheid dat Dylan afscheid heeft genomen en met pensioen gaat. Geen gekke optie, gezien het feit dat hij na de concerten met zijn bandleden een buiging maakte. Daarmee heeft hij de ongemakkelijke stilte vermeden, dat altijd na concerten gebeurde: het publiek applaudisseerde, maar de artiest wist zich geen houding.
Tot nu dus, met een heuse buiging. Waarmee Dylan afscheid zou kunnen hebben genomen van zijn volgelingen. Dat klinkt als een redelijk plausibele verklaring.
Maar deze optie lijkt me het minst logisch. Want de aanwijzingen dat Dylan zou stoppen, zijn talrijk: dat is al zo vanaf het moment dat hij van zijn motor donderde, halverwege de jaren zestig. Maar net zo halverwege de jaren zeventig. De terugkeer bij Columbia Records, na een uitstapje bij Asylum Records, betekende een plaat volgens dezelfde folkprincipes als de albums Bob Dylan en The Freewheelin' Bob Dylan. De cirkel was rond.
Net als met de folkplaten World Gone Wrong en Good As I Been To You, die verschenen rond Dylans vijftigste verjaardag, het tribute-concert vanwege 30 jaar Bob Dylan en de box The Bootleg Series, vol. 1 - 3.
Of de drie Frank Sinatra-platen, met een eerbetoon aan die American Songbook. Ook toen was de cirkel van Dylan's omvangrijke oeuvre rond.
Mocht Dylan 's ochtends dood worden aangetroffen, dan is het goed. Mocht hij binnenkort weer op de bühne staan, maak ik een sprongetje van blijdschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten