zaterdag 27 juli 2019

Liegen en bedriegen

De Vlaamse krant Het Laatste Nieuws heeft vandaag een interessant artikel geschreven over Bob Dylan en vrouwen. Een soort onderzoek over wie hij het heeft als hij zingt over vrouwen. En moraal van het verhaal: Bob Dylan bedroog alle vrouwen waar hij een relatie mee had.
In het artikel komt een aantal vrouwen voor. Joan Baez, natuurlijk. En Sara Lownds. Plus Susan Elizabeth ‘Suze’ Rotolo. Om Carolyn Dennis ook mee te nemen.
Maar de redactie heeft meer namen gevonden. Ruth Tyrangiel, die in 1994 een smak geld wilde hebben van haar zogenaamde ex-geliefde. Wat ook opgaat voor voormalig roadmanager Susan Ross. Twee namen die ik niet eerder was tegengekomen.
Toch wel mijn eigen hiaat. Howard Sounes schrijft over haar in zijn onvolprezen biografie Down The Highway: The Life Of Bob Dylan. Zij speelde 'the girlfriend' van Ronnie Hawkins in Renaldo & Clara, waarbij Hawkins de rol van Bob Dylan op zich nam.
En Susan Ross. Ook zij komt voor in de biografie van Sounds. Ross zegt zwanger te zijn geweest van Dylan, maar liet het kind weghalen. Ook beweert ze stellig dat Dylan liefst drié keer getrouwd is geweest en meer kinderen zou hebben dan ze vijf eigen en een zesde geadopteerde. Maar Sounds kan daar geen enkel bewijs voor vinden.
Ook Clinton Heylin noemt de dames in zijn biografie Behind The Shades, althans: in de 2001-editie; tien jaar eerder komen de dames niet voor in het boek. Volgens Heylin had Dylan een nauwe relatie met Ross en zou de zanger een derde huwelijk hebben gehad met Carol Woods.
Misschien hebben de dames (en dus de biografen) gelijk, als het om Dylan's liefdes- en huwelijksleven gaat. Het zou kunnen. Maar misschien ook niet. Hoe bekender en succesvoller een artiest, hoe meer mensen beweren nog geld tegoed hebben. Of zeggen te hebben.
Ik noteer het, bij deze. En denk er het mijne van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten