donderdag 16 mei 2019

Woodstock ’94

“We’ve waited 25 years to hear this. Ladies and gentlemen, Mr. Bob Dylan!”
Met deze woorden werd Bob Dylan geïntroduceerd tijdens het Woodstock-festival in 1994. Ik zou het niet hebben geweten, als ik niet in bezit was geweest van een officieuze opname van dit optreden. De postbode bracht het pakketje met de betreffende opname persoonlijk bij me aan de deur.
Die 25 jaar verwijzen naar de eerste editie van het dit festival, dat van 15 tot en met 18 augustus 1969 gehouden werd in de Amerikaanse plaats Bethel, op een weiland van melkveehouder Max Yasgur. Toen traden wel onder andere The Band, Jimi Hendrix, Crosby, Stills, Nash & Young en Arlo Guthrie op – maar Dylan niet.
Weer een kwart eeuw later heb ik een opname van Dylan tijdens Woodstock ’94 in bezit. Een uitgave van Go Faster Records. Bjorner meldt hierover niets op zijn nauwkeurig bijgehouden website. Wel noteert hij de bandleden van dat moment: Bucky Baxter (pedal steel guitar & electric slide guitar), John Jackson (guitar), Tony Garnier (bass), Winston Watson (drums & percussion).
Ook de administratie wordt keurig weergegeven. Concert # 596 of The Never-Ending Tour. Concert # 4 of the 1994 US Summer Tour. 1994 concert # 60.
Veel nummer uit de jaren zestig. Slechts één nummer van de 12 songs tellende setlist is van recente datum: God Knows, afkomstig van het album Under The Red Sky uit 1990. Het is de periode dat All Along The Watchtower tijdens elk optreden als derde nummer wordt gespeeld. Bjorner schrijft dat de televisie-uitzending 85 minuten duurde, zeven minuten langer dan wat onze vrienden van Go Faster Records op schijf hebben gezet.
Ik vraag me af waar dat verschil in zit. De eindredactie heeft niet het mes gezet in de praatjes, want die werden niet verteld tussen de nummers door. Wellicht zit de korting in het weglaten van allerlei applaus en podiumwijzigingen.
Woodstock ’94. Dit festival duurde drie dagen en kende een North Stage, een South Stage en een Ravestock-podium. Live trad de eerste avond op, Crosby, Stills, & Nash featuring John Sebastian
waren de zaterdagavond aanwezig, net als Metallica, Nine Inch Nails, Joe Cocker en The Band featuring Hot Tuna, Bruce Hornsby, Roger McGuinn, Rob Wasserman en Bob Weir. Dylan gaf de afsluitende dag acte de présence, samen met onder meer Green Day, Red Hot Chili Peppers en Peter Gabriel.
Alweer 25 jaar geleden. Het is vooral een tijdsdocument.

Dit blog verscheen ook op FritsTromp.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten