maandag 27 mei 2019

EO-Jongerendag

Het komt niet vaak voor dat Bob Dylan in een adem wordt genoemd met de EO-Jongerendag. Henk-Jan Gosseling doet een dappere poging. In zijn verslag van deze toogdag schrijft hij: ‘Klaar om te dansen? Hier is Beam full energy!’ Na zijn openingsspeech kondigt presentator Joram Kaat de EO-huisband aan. Al gauw is het een en al dreunende beats, en die geluiden heeft uw verslaggever lang niet meer gehoord. De laatste keer dat hij überhaupt in Ahoy was, was voor een concert van Bob Dylan. Die naam zal de meeste tieners op de EO-Jongerendag niets zeggen, zij komen hier voor de band Hillsong Young and Free en voor Tauren Wells. Twee namen die de crème de la crème vormen van de christelijke muziek van vandaag. 
Bob Dylan in Ahoy, dat is ruim zeven jaar geleden geweest. Toen deed de bard de Rotterdamse concertzaal aan tijdens zijn tounee met Mark Knopfler. Grote kans dat Joram toen de voormalige frontman van Dire Straits beter vond dan Dylan. Maar ja, Dylan blafte Knopfler van het podium af. 
Het is jammer dat de meeste tieners niet bekend zijn met Dylan. Zijn teksten vormen literatuur, zeker sinds de Nobelprijs voor de Literatuur in 2016 aan hem is toegekend. Middelbare scholieren aller scholen, verenigt u! Zet het verzameld werk van Dylan op de leeslijst voor het vak Engels. Of neem een album om uit te leggen aan je docent Engels. 
Om nog maar over het klasseverschil tussen Dylan en Hillsong Young and Free en Tauren Wells te zwijgen. 
Dylan wordt in het artikel verder niet meer genoemd. Doet er ook niet toe. Dat de EO-tieners zich niet in deze zanger verdiepen, is al ernstig genoeg. Want ook met religieuze werk van Dylan staat als een huis. Als een hillsong, zogezegd. Waar Hillsong en Tauren Wells het vooral moeten hebben van de kick, de emotionele beleving en het zaad dat in de grond geen wortel schiet, is Dylan al een halve eeuw een stabiele factor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten