vrijdag 24 mei 2019

Muzieklegende

De Amerikaanse zanger en Nobelprijswinnaar Bob Dylan viert vandaag zijn 78ste verjaardag. Over zijn privéleven weten we feitelijk niks, maar de kans is aanwezig dat de bard zijn verjaardag in huiselijke kring viert.
Het jaar ’78 was voor Dylan een bijzonder kalenderjaar. In dat jaar verscheen het album Street-Legal, een van de zogenaamde scheidingsplaten van de bard. Street-Legal is de term die aangeeft dat een racewagen is aangepast, zodat die wel is toegelaten op de openbare weg. En zo is de zanger zelf ook: beschikbaar op de openbare weg. De niet-gebruinde lijn op zijn vinger, waar zijn trouwring ontbreekt, bevestigt zijn status als vrijgezel.
Ter promotie van dit album trok de liedjeszanger naar Japan, een land dat een grote Dylan-fanbase heeft. Veel releases van Dylan verschijnen ook enkel of speciaal in het land van de rijzende zon. De vierde en vijfde avond van in totaal 8 optredens in Nippon Budokan Hall in Tokyo, Japan, verschenen in eerste instantie op de Japanse markt onder de titel Bob Dylan At Budokan.
Het was diezelfde tour die Bob Dylan en zijn toenmalige band naar het Feyenoord-stadion De Kuip bracht, in een zogenaamde double-bill met Eric Clapton. Slowhand verzorgde een show voor de pauze, de bard gaf acte de présence na de pauze. Het was eveneens de tournee waarbij Dylan zich uiteindelijk bekeerde tot een evangelisch-fundamentalistische variant van het christendom.
Tijdens een optreden in San Diego gooide iemand uit het publiek een kruis naar de artiest. Dylan, die eigenlijk nooit iets oppakt van de bühne, nam dit voorwerp wel op en stopte het in zijn portemonnee. Een paar dagen later, in Arizona, voelde hij zich beroerd. Het kruis in zijn portefeuille kikkerde hem weer op. Weer iets later, in een hotelkamer in Tuscon, voelde Dylan de aanwezigheid van Jezus, die hem op de grond gooide en weer oppakte.
Dylan in het begeleidende boekje bij The Bootleg Series volumes 1 – 3: “Jesus tapped me on the shoulder, said: ‘Bob, why are you resisting me?’ I said, ‘I’m not resisting you!’ He said, ‘You gonna follow me?’ I said, ‘Well, I never thought about that before…’”
Het was de periode waarin Dylan in een creatief hoogtepunt zat. Zoals het live-album At Budokan al aantoonde. Luister eens naar One More Cup Of Coffee (Valley Below), Love Minus Zero/No Limit, Forever Young en Don’t Think Twice, It’s All Right.

Dit blog staat ook op ClassicRockMag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten