zondag 13 januari 2019

Lynchpartij

Het bloedbad van Tulsa in de staat Oklahoma. De burgemeester van Tulsa heeft het moordonderzoek na een eeuw heropend. De Tulsa Race Massacre vond plaats in de nacht van 31 mei op 1 juni 1921. Een zwarte jongeman stapte op 30 mei in een lift bij een jong blank meisje. Door een gil van het meisje gingen er geruchten dat de jongeman haar had verkracht. De volgende dag werd erover geschreven in de plaatselijke krant. Een bende van witte mannen besloot daarop dat de jongen moest worden gelyncht, vertelt auteur en historicus Hannibal Johnson.
Prompt denk ik aan Bob Dylan en aan Desolation Row. Ernst Jansz schrijft in zijn verantwoording over zijn vertaling van dit lied, De Verlorenstraat, onder meer het volgende. “Dylan is geboren in Duluth, evenals zijn vader, Abraham Zimmerman. Deze was 8 jaar toen op 14 juni 1920 het James Robinson Circus in Duluth arriveerde. Twee plaatselijke teenagers beweerden de volgende morgen aangerand te zijn door zes zwarte circusmensen, die door de politie werden gearresteerd. Er is, zelfs niet door de dokter die de teenagers onderzocht, ooit enig bewijs geleverd voor de aanranding. Toch overviel een menigte van meer dan 5000 mensen de gevangenis. Drie mannen werden meegenomen en gelynched. Er verscheen een ansichtkaart waarop een trotse menigte te zien is met de drie gehangenen.”
Maar er is nog een reden waarom ik denk aan Dylan bij het lezen van de heropening van de zaak in Tulsa. Het is ook de stad waar een groot gedeelte van Dylans archief is opgeslagen. Een verzameling van 6000 aantekeningen, handgeschreven songteksten, gedichten, foto's, geluidsopnames en filmpjes van de zanger is in 2016 opgekocht door archivaris Michael Chaiken. Dit archief ligt in de universiteit van Tulsa, maar dan de stad in de staat Oklahoma.
What's in a name?
Het zijn zomaar wat associaties bij een nieuwsbericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten