zondag 27 januari 2019

Sjoa

Vandaag is het zowel de Nationale Holocaust Herdenking als de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. Deze dag is ingesteld om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te gedenken. Zoals homoseksuelen, Esperantisten, zigeuners, "economisch onwaardigen", Russen, etnische Polen, gehandicapten, Jehova's getuigen, Vrije Bijbelonderzoekers, vakbondsleden, vrijmetselaars, communisten, Spaanse republikeinen, Serven, Quakers en mensen die zich verzetten tegen de nazi's.
Alleen al van de Joden zijn zes miljoen mensen vermoord.
Aantallen waar je stil van wordt.
Niet zo heel lang geleden schreef ik over de Joden een bijdrage voor de WegWijs, een blad voor de gereformeerde Bijbelstudie. Ik schreef onder meer:
“Het is een volk met veel talent. Dat zingt Stef Bos in Wat ik niet ben, het Lied Van God dat op In Een Ander Licht uit 2009 is terug te vinden. En inderdaad, het Joodse volk bezit veel talent. Hoewel ze maar een verwaasloosbaar klein deel van de wereldbevolking vormen (ongeveer 0,2 procent), is het aandeel Joodse Nobelprijs-winnaars een flinke veelvoud er van: ongeveer 22 procent.
Tussen twee haakjes, is de Nobelprijs wel een onderscheiding die je kunt winnen? Het is immers geen wedstrijd, zo'n Nobelprijs. Het is een wetenschappelijke erkenning voor een prestatie, die je levert of hebt geleverd.
Eén van de winnaars is Bob Dylan, die de Nobelprijs in 2016 deze bekroning kreeg in de categorie Literatuur. Als reden gaf het Nobelcomité dat Dylan de prijs krijgt, “voor het scheppen van nieuwe poëtische uitdrukkingsvormen in de grote Amerikaanse liedtraditie”. Veel meer woorden maakt zo'n gezelschap niet vuil aan de toekenning van de prestigieuze onderscheiding.”
Enfin. Een volk met veel talent. Waaronder het overleven. Gelukkig maar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten