zaterdag 19 mei 2018

Releases

De geruchtenmachine draait volop. Later dit jaar verschijnt namelijk historisch materiaal van Bob Dylan en The Band. Zo verschijnt van Dylan eindelijk The Gaslight Tapes officieel bij Columbia en verschijnt The Bootleg Series Vol. 14, met onder meer de afgekeurde New Yorkse sessies van Blood on the Tracks uit 1974. Vanwege de vijftigste verjaardag van Music From Big Pink van The Band, komt een geüpdatete versie op de markt.
The Gaslight Tapes is één van de eerste bootlegs van Bob Dylan. De drie-elpee is een geliefd object onder Dylan-verzamelaars. In 2005 verscheen een officieuze uitgave op cd, onder meer te verkrijgen in de verzamelbox Bob Dylan 60s collection van de Volkskrant, met een mooi boekje waarin een tekst van Martin Bril is opgenomen.
Blood On The Tracks is de zogenaamde echtscheidingsplaat van Bob Dylan. De nummers zijn een verwerking van de huwelijksproblemen met Sara Dylan-Lownds, de moeder van onder meer Jesse en Jakob Dylan. In Chronicles, Vol. 1, deel één uit zijn autobiografie, schrijft Dylan dat het album is gebaseerd op de korte verhalen van Anton Tsjechov.
Hoe het ook zij, alle nummers van dit album werden in september ’74 opgenomen in New York en geproduceerd door Phil Ramone. Dylan liet deze opnames horen aan zijn broer David Zimmerman, die adviezen gaf om de nummers nóg beter uit te voeren. In december nam Dylan vijf van de nummers opnieuw op in Minneapolis met een groep lokale sessie-muzikanten.
Een aantal van die New Yorkse versies waren al via proefpersingen uitgebracht en via Biograph en The Bootleg Series Volumes 1-3 (Rare & Unreleased) 1961-1991 officieel uitgegeven. In het najaar volgen dus de volledige markt-uitgaven.
Music From Big Pink is het eerste album van The Band. Deze Canadees-Amerikaanse formatie bestond al acht jaar. Eerst als The Hawks, de begeleidingsband van Ronnie Hawkings. Toen Bob Dylan de overstap maakte naar de elektrische muziek, weekte hij de Canadezen Robbie Robertson, Richard Manuel, Garth Hudson, Rick Danko en de uit Arkansas afkomstige Levon Helm los van Hawkins. Omdat iedereen het over “The band” had, noemden ze zichzelf sindsdien ook The Band.
In 1966 kreeg Dylan een motorongeluk en zegde alle optredens af. The Band zat zonder werk en de muzikanten zochten hun beschutting in Big Pink, een groot roze geschilderd huis in West Saugerties, New York. Hun eerste muziek komt dus hier vandaan. Net als de opnames die ze in de kelder van dit huis op bandjes hebben gezet.
Enfin. Het zijn geruchten. Maar we gaan het meemaken.

Dit blog verscheen ook op FritsTromp.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten