zondag 6 mei 2018

6 mei

Zestien jaar geleden maakte Pim Fortuyn zijn opmars in de plaatselijke en landelijke politiek. In Rotterdam was hij de onbetwiste leider van Leefbaar Rotterdam, bij de Tweede Kamerverkiezingen van datzelfde jaar 2002, veegde hij met zijn Lijst Pim Fortuyn de vloer aan met “Paars”. Toch was zijn komst omstreden: het gedachtegoed van de LPF was “niet rechts, maar extreem-rechts”. Daar moest tegen opgetreden worden.
En zo is het gekomen dat Volkert van der Graaf de daad bij het woord voegde en Fortuyn doodschoot. Als motief voor de moord verklaarde de milieuactivist dat hij Pim Fortuyn zag als een gevaar voor de zwakkeren in de maatschappij. Een aantal kogels in het lichaam van professor Pim maakten een einde aan zijn leven en politieke carrière.
Vier dagen eerder had Bob Dylan in de stad van Fortuyn een concert gegeven. Het was mijn eerste Dylan-show wat ik bezocht. Ahoy, 2 mei 2002. Tijdens deze show opende Dylan met Wait For The Light To Shine, een gospel-traditional. En prijkte Solid Rock op het lijstje van in totaal 21 nummers.
Herman Veenhof is de Dylan-kenner van het Nederlands Dagblad. In zijn recensie van dit optreden, dat 10 mei 2002 in de krant verscheen, analyseerde Veenhof: “Niet voor niets staat de song na 11 september weer op zijn lijst. En tussen zijn concert en dit stukje werd Fortuyn vermoord.”
Nu zal een direct verband tussen de moord op Fortuyn en het spelen van Solid Rock niet te maken zijn. Maar een troostvolle gedachte is het wel. Voor even hoop je dat Dylan een profeet voor de Lage Landen is.
Zestien jaar.

Gentlemen, he said
I don't need your organization, I've shined your shoes
I've moved your mountains and marked your cards
But Eden is burning, either getting ready for elimination
Or else your hearts must have the courage for the changing of the guards

De wachten zijn gewisseld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten