maandag 4 december 2017

Kerst met Dylan

Gisteren plaatste ik een blog over de eerste Adventszondag, waarbij ik een link legde met Dylan. Een interessante vraag is wat Dylan eigenlijk met Kerst heeft. Treedt hij eigenlijk wel eens op rond de Kerstdagen? En wat doet hij met zijn familie? Zet hij een stevige maaltijd op tafel?
Wat Dylan privé doet, is natuurlijk aan hem. Wat hij publiek doet, daar kunnen wij wat mee. Dankzij de Boblinks-pagina, kun je alle optredens van de maestro terugvinden. De laatste keer dat Dylan in december optredens verzorgde, was in 2014, toen hij 1, 2 en 3 december van dat jaar drie concerten gaf. In 1997 was hij de eerste drie weken van december on tour. Een jaar eerder ('96) zou Dylan tussen Kerst en Oud&Nieuw een week optreden, maar die shows zijn geannuleerd. En tussen 7 en 17 december 1995 stond hij ook op het podium.
Een voor de hand liggende conclusie is dat de zanger en dichter met de feestdagen thuis is. Hij is dan in ieder geval niét op tournee. Hoe anders is dat met bijvoorbeeld Pasen. Ik heb al een aantal Paasweekenden meegemaakt, dat ik naar een optreden van Dylan in Nederland ben gegaan. Afgelopen Tweede Paasdag in de AFAS Live, bijvoorbeeld.
Enfin.
Verder heeft Dylan natuurlijk die kerstplaat gemaakt, Christmas in the Heart uit 2009. Toen deze plaat uitkwam, kocht ik 'm gelijk. Het was nog herfst, en de platenboer verkocht zijn eerste kerstplaat van dat seizoen. Ik vertrok met de cd in de auto naar een weekend van E&R in Beerze.
Dit album staat vol met kerstklassiekers, waarbij Dylan zichzelf ook niet spaart. Hoewel hij bij andere uitvoeringen van 'geestelijke liederen' wel weer zijn best doet. Zoals in O' Come All Ye Faithful (Adeste Fideles), waarbij hij het eerste couplet in het Latijn zingt. Weliswaar met een zwaar Amerikaans accent, maar toch. Of neem het kunststuk Hark! The Herald Angels Sing, ook met de nodige eerbied uitgevoerd.
De gehele opbrengst van het album wordt gedoneerd aan het goede doel. Een deel gaat naar de Amerikaanse organisatie 'Feeding America', een deel naar de Britse organisatie 'Crisis' en een deel naar het World Food Program van de Verenigde Naties. Ergo, de opbrengst is bestemd voor 'de voedselbank'. Kun je daar tegen zijn?
Ik weet niet of dit verhaal een antwoord is op de vraag wat Dylan met Kerst heeft. Feitelijk doet dat er ook niet toe. Het is een aanzet tot het schrijven van een nieuw verhaal. Dat doet er wel toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten