maandag 25 december 2017

Julius en Ethel

De VPRO houdt dit Kerstweekend drie avonden lang een marathoninterview. Gisteren, Kerstavond 2017, interviewde Tom Klaassen de sociologe, feministe en schrijfster Jolande Withuis. Drie uur lang spraken ze met elkaar, onder het genot van de koffie uit het eigen apparaat van Withuis.
Zij was in 2012 te gast bij Zomergasten, de zomervariant van de Marathoninterview op Radio 1. Jan Leyers interviewde haar tweemaal. Want de live-uitzending van 5 augustus 2012 werd gestaakt, vanwege een aanval van migraine. Het resterende interview werd op een later tijdstip ingehaald. Maar van staking was nu geen geval.
Tegenover Klaassen hield Withuis een verhaal over een communistisch echtpaar uit de Verenigde Staten. Julius en Ethel Rosenberg werden in 1953 terechtgesteld vanwege spionage voor de Sovjet-Unie. Ze werden ervan verdacht geheimen van de atoombom aan Russische agenten te hebben doorgespeeld.
Op de bootleg Last Infidels Outtakes uit 1987 staat het nummer Julius And Ethel. Dankzij deze plaat maakten we ook kennis met Blind Willie McTell, in tweevoud zelfs. Want naast de bekende akoestische versie, zoals die ook op The Bootleg Series Volumes 1–3 is te horen, is er ook een elektrische versie te horen.
Van Julius And Ethel bestaan geen lyrics. Tenminste, geen officiële tekst. Op de site van Bob Dylan is niets terug te vinden van deze song. En in The Lyrics, onder redactie van Christopher Ricks, Lisa Nemrow en Julie Nemrow is het evenmin terug te vinden. Wel heeft ene Eyolf Østrem de tekst voorzien van tabs. Het is Dylans bijdrage in de strijd tegen het mccarthyisme.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten