dinsdag 2 augustus 2016

Zimmy

Het is deze maand 54 jaar geleden dat Bob Dylan zijn naam officieel heeft gewijzigd. De jongen die op 24 mei 1941 werd geboren en ingeschreven als Robert Allen Zimmerman, heette sindsdien volgens de wet Robert 'Bob' Dylan. Volgens een Dylan-kalender zou deze naamswijziging hebben plaatsgevonden op 9 augustus 1962, in de Supreme Court in 'downtown Manhatten, New York'. Omdat de jonge Zimmy nog minderjarig was, ging manager Albert Grossman mee als 'voogd'.
De naamswijziging volgde na een tocht naar Minnesota. Zou Bob iets aan zijn ouders hebben verteld? Zouden Abram Zimmerman en Beatrice "Beatty" Zimmerman-Stone, geweten hebben van wat hun oudste zoon van plan was? Het was in ieder geval helder dat Robert zijn Joodse achtergrond achter zich wilde laten. Zijn Amerikaanse naam moest en zou worden gewijzigd, daar was geen ontkomen meer aan.
Waarom 'Dylan'? Het is geen vol eerbetoon aan de Welshe dichter Dylan Thomas, hoewel dit wel een rol speelt. In zijn autobiografie Chronicles, Volume One schrijft Dylan dat hij in vroeger dagen 'Robert Allen' werd genoemd, afgewisseld met 'Bob'. In die tijd was er ook een saxofonist, die de naam 'Robert Allyn' had. Die ypsilon sprak de schrijver erg aan, maar zichzelf 'Robert Allyn' noemen zat er natuurlijk niet in. Maar 'Dylan', een naam die enige verwantschap heeft met 'Allyn', was een gepast alternatief. En zo was de naam 'Bob Dylan' geboren.
Het is dus fout om te zeggen dat 'Bob Dylan' de artiestennaam is van Robert Allen Zimmerman. Die laatste naam bestaat niet meer – in het paspoort staat wel degelijk 'Dylan' als familienaam. Vandaar ook, dat filmmaker Jesse Dylan en muzikant Jakob Dylan dezelfde achternaam hebben als Bob: het is hun familienaam.
En dan hebben we ook nog de Hebreeuwse naam van Dylan, שבתאי זיסל בן אברהם (Shabtai Zisl ben Avraham). Maar dat voor een volgende keer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten