zaterdag 30 juli 2016

Basement Tapes

Gisteren werd stilgestaan bij het feit, dat Dylan vijftig jaar geleden van zijn motor afviel. Een reden om uit de rat race te stappen. Even geen drukte, geen tournees meer. De geplande tournees van 1966 werden afgelast, pas in 1974 zou Dylan weer een concertreeks doen. In de tussenliggende jaren maakte hij nog wel een handvol elpees (John Wesley Harding, Nashville Skyline, Self Portrait, New Morning, Pat Garret & Billy The Kid en Dylan). Geen optredens – op een uitzondering na, zoals op Isle of Wight Festival, het tribute voor Woody Guthrie en het concert voor Bangla Desh.
Wat het ongeluk wél opleverde, was een ongekende creativiteit. De leden van The Band hadden een huis gehuurd in Woodstock, dat vanwege de roze kleur ook wel Big Pink werd genoemd. Het interessante van Big Pink is de kelder. In die kelder maakten Dylan en The Band opnames, demo's, maar vooral gewoon muziek. Want dat is wat muzikanten het liefste doen, ongeacht hun situatie of omstandigheid: muziek maken.
Een deel van die opnames lekte uit, naar verluidt via organist Garth Hudson. Achteraf gezien, was dat een hele goede zet van deze 'muziekprofessor' uit Windsor (Ontario). Via via werden deze nummers uitgebracht op Little White Wonder, wat wel de eerste bootleg uit de popgeschiedenis wordt genoemd. Omdat deze opnames circuleerden onder muziekfans, en de kwaliteit bij elke kopie weer een stuk minder werd, besloot Columbia Records om in 1975 een deel van die bandjes officieel uit te geven. The Basement Tapes heette die dubbelaar.
Zo'n veertig jaar later volgde de definitieve weergave van wat er in die kelder van Big Pink was gebeurd. Aflevering 11 uit Dylan's Bootleg Series was ingeruimd voor de complete Basement Tapes. Zes schijfjes met alle nummers, die toen op tape waren gezet. Voor de minder betaalkrachtige fans, verscheen de Raw-editie van deze box: eveneens een dubbelaar, maar met andere keuzes dan de oorspronkelijke versie.
Vandaag is het zaterdag, weekend dus. Reden genoeg om de Basement Tapes maar weer aan te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten