donderdag 21 juli 2016

The brown album


Omdat ik in een verslag op NPO Radio 1 het nummer Look Out Cleveland hoorde, heb ik het betreffende nummer opgezocht. Het nummer is van The Band en afkomstig van hun titelloze tweede studioalbum. Vanwege de bruine hoes wordt dit ook wel The Brown Album genoemd. Look Out Cleveland staat op plaatkant 2, het derde nummer.
De tekst en muziek zijn van frontman en gitarist Robbie Robertson, die dan nog bij zijn volledige naam Jaime Robbie Robertson wordt genoemd. Hij is de onbetwiste hofleverancier voor wat betreft de liedjes, hoewel de leadzang van alle Band-songs wordt verdeeld onder pianist Richard Manuel, bassist Rick Danko en de drummer uit Arkansas Levon Helm.
Look Out Cleveland, wordt op de elpee voorafgegaan door het wonerschone Rockin' Chair. In 2012 toerde 'popprofessor' Leo Blokhuis langs de Nederlandse theaters met zijn show The Band - Music From Big Pink To The Last Waltz (2012). In deze show wordt hij bijgestaan door multimuzikanten Wouter Planteijdt, Eric van Dijsseldonk, Roel Spanjers, Hans van der Lubbe en Richard Heijerman. Tijdens deze avond, die op dvd is bijgeleverd bij de 3cd-box van The Band uit 2013, spelen deze mannen een schitterende versie van Rockin' Chair.
The Brown Album heeft een mooie opdracht meegekregen:
I'll be down to get you in a taxi honey
Better be ready by half past eight
Now, honey don't be late
I want to be there
When THE BAND starts playing...”
Een citaat uit Darktown Strutters' Ball van Shelton Brooks uit 1917. Shelton Brooks kan het bij lange na niet gehad hebben over The Band, de groep muzikanten bestaande uit vier Canadezen en een boerenzoon uit de Amerikaanse staat Arkansas. Dat deze mannen voor deze quote hebben gekozen, zegt vooral iets over het romantische idee dat deze rasechte instrumentalisten hadden.
Enfin.
De elpee heeft inmiddels de hele avond gedraaid. Met name Rockin' Chair en Look Out Cleveland. Het hoofd is weer vol, tijd om naar bed te gaan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten