woensdag 20 juli 2016

Look out Cleveland

Tijdens een radio-reportage over de Republikeinse conventie in Cleveland, hoorde ik een lied in de repo verwerven, wat ik kende. Maar zoals dat gaat bij radioverslagen, zelfs bij NPO Radio 1, de redacteur van dienst wil zich laten gelden. Hij sprak door het liedje heen, waardoor het even duurde voor ik wist welke song gebruikt werd.
Maar gaandeweg de reportage herkende ik het. Natuurlijk, het was het nummer Look Out Cleveland, een nummer van The Band. Nogal wiedes, eigenlijk, om een lied met deze plaatsnaam te gebruiken. Een nummer van één van 's lands belangrijkste en invloedrijkste popgroepen. De verslaggeving was in ieder geval reden genoeg om The Band maar weer eens uit de kast te trekken.
Look Out Cleveland staat op het tweede album van The Band, het titelloze tweede album. Vanwege de bruine hoes, wordt dit ook wel The Brown Album genoemd. Voor een plaat zonder titel werd indertijd bewust gekozen, omdat het publiek na het debuutalbum Music From Big Pink niet goed wisten wat de bandnaam was. Het is dan ook wel een opmerkelijke groepsnaam, The Band.
Gitarist en informele Bandleider Robbie Robertson tekende voor zowel tekst als muziek van Look Out Cleveland, waarbij de productie en het arrangement door de hele groep werd verzorgd. De tekst opent met een waarschuwing: Look out Cleveland, storm is coming through, And it’s runnin’ right up on you. Maar (helaas voor de NOS), het gaat in dit lied niet om de stad in de staat Ohio, maar om een wijk van Houston, Texas – Look out, Houston, there’ll be thunder on the hill...
The Brown Album verscheen in 1969, twee jaar na 'Big Pink'. Zo'n zeven jaar later namen de mannen van The Band afscheid van het publiek. Tijdens The Last Waltz, het afscheidsconcert in Winterland, kwamen talloze hits en songs van de band voorbij. Maar Look Out Cleveland werd die avond niet gespeeld.
Zou Jaime Robbie Robertson blij zijn, dat de Nederlandse journalistiek dit nummer heeft afgestoft voor een reportage over de Republikeinen? Ik vrees van niet. Ik betwijfel het ten zeerste of The Band ooit bij een politieke partij betrokken is geweest. Je weet het niet, misschien dat de Canadezen zich ook wel weer herkennen in het romantische politieke droombeeld van de Republikeinen.
Voor wat het waard is.

Dit blog verscheen ook op Modern Times.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten