woensdag 25 november 2015

The Bootleg Series Collection


De Volkskrant heeft wel iets met Bob Dylan. Na het optreden in het Muziekgebouw in Eindhoven, stond een recensie in de krant. En popjournalist Gijsbert Kramer luisterde voor de krant onafgebroken naar de 18 cd's tellende complete uitgave van The Cutting Edge, nummer 12 in de befaamde Bootleg Series. En die complete Bootleg Series (alle twaalf verschenen afleveringen) zijn nu in een heuse Volkskrant-box uitgebracht.
Tot een paar jaar geleden had de voormalige katholieke krant een fanatieke Dylan-fan in haar gelederen: Martin Bril. De columnist schreef regelmatig in zijn toegewezen kolommen over zijn liefde voor Dylan. In 2009 verscheen The Bob Dylan 60's Collection bij de Volkskrant, waarvoor Bril de liner notes schreef. “Een man uit de verte”, heette het bijgevoegde boekje.
Dit verhaal verscheen eerder in een zeer beperkte oplage al bij de Statenhofpers in Den Haag; later verscheen hetzelfde verhaal in de postume verhalenbundel 'Man uit de verte'. Het is om meer dan één reden erg jammer dat Bril het tijdelijke voor het eeuwige heeft verruild.
In 2010 verscheen de 70's Collection en een jaar later 'Not Dark Yet, het beste van Dylan 1980-2010'. Voor deze twee boxjes schreef de genoemde Kramer de liner notes. Gedegen, keurig, maar zonder de passie zoals Bril die voor de dag legde. Laat dat niet als een verwijt klinken richting de redacteur van dienst: Kramer is een goede popjournalist.
Nu is er dus The Bootleg Series Collection. Blijkbaar gaat de Volkskrant ervan uit dat nieuwe afleveringen in de Bootleg Series zijn uitgesloten. Dat is niet te hopen en evenmin te verwachten. Naar verluidt liggen nog nieuwe volumes te wachten uit de tijd van Blood On The Tracks en The Gospel Years. Wat dat betreft is het nog geduld betrachten.
Enfin. De Collection. Een prima doos, mooie box. De laatste drie edities binnen de Bootleg Series, Another Self Portrait, The Basement Tapes (Raw) en The Best of The Cutting Edge zijn de enige edities met het reguliere boxje erom heen. De overige negen volumes zijn in de Collection verschenen als een 'gewone' dubbel-cd – met uitzondering van Vol. 1 – 3, dat als een 3cd is uitgebracht, net als het origineel.
Geen liner notes in deze box-set. Helaas. Ik had wel graag willen lezen wat Kramer over het algemeen vond van de twaalf volumes van The Bootleg Series. Maar daarvoor zijn we dus niet aangewezen op de doos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten