zaterdag 28 november 2015

Mickey Jones

Een regenachtige zaterdag als vandaag is een goede gelegenheid om een dvd in de speler te stoppen en de content te bekijken. Vandaag was het de beurt voor “Bob Dylan – World Tour 1966; The Home Videos”. Drummer Mickey Jones was in 1966 mee met Dylan en The Band, toen Dylan zijn elektrische “coming out” had. Jones was invaller voor Levon Helm, die alle booing niet meer trok en de groep verliet.
Deze zelfde Jones nam tijdens de tour een camera mee, een 8mm-apparaat. Hij filmde waar hij kon, en deze opnames vormen de basis voor de dvd. Joel Gilbert gaat met Jones in gesprek over die bewuste mars over Australië en Europa. Tijdens deze rondreis landden de mannen onder meer in Manchester, waar ze 17 mei 1966 optraden in Free Trade Hall – jawel, de locatie waar Dylan voor Judas werd uitgemaakt.
Een leuke onderhoudende dvd. Maar heel even tijdens het kijken van de film, dacht ik: “Gaat deze dvd daadwerkelijk over Dylan en zijn fameuze 'elektrische' tournee van 1966? Of gaat het vooral over Mickey Jones, die toevallig mee mocht?”
Een vraag die niet te beantwoorden is. Evenmin doet de vraag er feitelijk toe. Wat er toe doet, is dat de stand in-drummer beelden heeft gemaakt van één van Dylan's meest intensieve periodes, zowel creatief als agenda-technisch. Dáárom is de docu interessant.
En om geen enkele andere reden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten