zondag 29 maart 2015

Geen grotere liefde

Het is Palmpasen, vandaag. Een week voordat het Pesachfeest was, kwam Jezus de stad Jeruzalem in. Rijdend op een ezelsveulen. De evangelist Johannes – de leerling die Jezus lief had – beschrijft dat de Heiland na de intocht een lange preek houdt tegenover Zijn discipelen. Deze preek vindt plaats tijdens het zogenoemde Laatste Avondmaal; het was deze avond dat Jezus de voeten van Zijn leerlingen wast, en Judas erop uit stuurt om zijn verraad uit te voeren.
In het preekpunt over de wijnstok en de ranken, legt Jezus uit dat Hij Zijn leerlingen vrienden noemt, geen slaven. Immers, slaven weten niet wat hun heer doet, vrienden weten wel wat ze doen omdat ze op gelijkwaardige wijze met elkaar praten. Jezus zegt tegen de elf, bij afwezigheid van Judas: Er is geen grotere liefde dan je leven te geven voor je vrienden (Johannes 15: 13).
Hier komt Bob Dylan om de hoek kijken. In zijn magistrale interview in Rolling Stone, van september 2013, eindigt Dylan met een verhaal over de liefde. “People say they love a lot of things, but they don't. It's just a word that's been overused. When you put your life on the line for somebody, that's love. But you'll never know it until you're in the moment. When someone will die for you, that's love, too.”
Staat genoteerd.
Als het in de Lijdenstijd wel wat rauwer zou mogen, dan hoort Dylan zonder meer in het lijstje van (alternatieve) popmuziek. Wat er van Dylan op het Paas-menu staat, daarover kun je discussiëren. Ik draai op Goede Vrijdag Pay In Blood. Zondag is het de beurt aan Ain't Talkin'. Dat lijkt me op z'n minst een goede start.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten