zondag 17 september 2023

Essentieel

Jann Wenner is ontslagen bij de Rock & Roll Hall of Fame, na een omstreden interview met The New York Times. Het antwoord dat Jann Wenner gaf op de vraag waarom hij alleen interviews met witte mannen had opgenomen in zijn boek The Masters, werd breed gezien als vrouwonvriendelijk en racistisch.
De 77-jarige Wenner nam in zijn boek zeven interviews op met muzikale grootheden: Bob Dylan, Mick Jagger, John Lennon, Jerry Garcia, Bruce Springsteen, Bono en Pete Townshend. The New York Times vroeg hem of daar niet ook een vrouwelijke of zwarte artiest tussen had moeten zitten.
"Een gevoelsmatige keuze" noemde Wenner dat. "Wat de vrouwen betreft was er niet eentje die welbespraakt genoeg was op dat intellectuele niveau", redeneerde hij, hoewel de interviewer opties als Janis Joplin, Joni Mitchell, Stevie Nicks of Madonna aandroeg.
Een interview van Wenner met Dylan staat ook in een ander interview-boek, The Essential Interviews, samengesteld door Jonathan Cott. Ik kocht een exemplaar van dit boek, toen ik in het tweede jaar van mijn studie Journalistiek me bezig hield met interviewen.
Zou van dit boek met essentiele vraaggesprekken het Winner-Verhaal worden geschrapt in volgende edities? Ik weet het niet. Hopelijk niet. Ongepaste opmerkingen van nu zeggen niets over individuele interviews en de kwaliteit er van.

***

Ondertussen wordt de Amerikaanse najaarstournee 2023 langzamerhand uitgebreid. Nieuwe data worden toegevoegd aan de concertreeks. Die reeks begint vandaag over twee weken in Kansas City. Daar zullen Dylan en zijn band twee shows geven.
Benieuwd welke songs de bard aan zijn gehoor wil laten horen.

***

Seen a shooting star tonight
And I thought of you
You were trying to break into another world
A world I never knew
I always kind of wondered
If you ever made it through
Seen a shooting star tonight
And I thought of you

© Bob Dylan, 1989

Geen opmerkingen:

Een reactie posten