maandag 5 april 2021

Tweede Paasdag 2021

In huis klinken nog Dylanesque nummers om de opstanding van de Heer te vieren. Ondertussen kijk ik nog wat rond op het internet. En daarbij klik ik ook de site ExpectingRain aan. In de kolom met boeken en cd's staat een aankondiging van een nieuw boek.
Het gaat om een geactualiseerde versie van Down the Highway: The Life of Bob Dylan, de biografie door Howard Sounes. De eerste editie verscheen in 2001, ter gelegenheid van Dylan's zestigste verjaardag. Maar dat is inmiddels twintig jaar geleden. Tijd dus voor een update. Toen, twee decennia geleden, kwam Sounes met het bewijs dat Dylan tussen juni 1986 en oktober 1992 getrouwd was met Carolyn Dennis; zij is de moeder van de jongste Dylan-telg Desiree Gabrielle Dennis-Dylan.
Dit meisje was in januari '86 geboren en is dus een maand ouder dan ik ben. Het album Under the Red Sky is aan haar opgedragen, onder haar koosnaampje Gabby Goo Goo.
Het is mij onduidelijk of Sounes nog extra informatie heeft opgeduikeld, of dat zijn 'nieuwe' boek als extra alleen de twintig nieuwe jaren bespreekt. Misschien komen we daar nog wel achter. Overigens was het boek via ExpectingRain al wel verloot onder de vijftien eerste reageerders op de prijsvraag; ik las over deze competitie pas toen het alweer afgelopen was.
Sounes is niet de eerste Dylan-biograaf die zijn levensbeschrijving opnieuw onder de loep neemt. De Britse auteur Clinton Heylin heeft dat ook al gedaan. Zijn biografie Dylan Behind the Shades verscheen rond Dylan's vijftigste verjaardag. Tien jaar later, ongeveer gelijktijdig met Sounes' biografie, kwam Bob Dylan: Behind the Shades Revisited op de markt. Om in 2011 in een geheel herziene uitgave onder de titel Behind the Shades: The 20th Anniversary Edition te worden gepubliceerd.
Sjoerd de Jong, oud-journalist van NRC Handelsblad, is vooralsnog de enige Nederlandse Dylan-biograaf. In 1992 publiceerde hij zijn biografie bij Mets en Schilt, tien jaar later volgde een vernieuwde versie.
Tjah, zulke dingen zijn onvermijdelijk, als je een biografie schrijft over een levende persoon. Het zijn goede ontwikkelingen voor de boekenwereld. En voor de Dylan-fans.Geen opmerkingen:

Een reactie posten