vrijdag 2 april 2021

Goede Vrijdag 2021

Vandaag is het Goede Vrijdag. Christenen over de hele wereld herdenken de kruisiging van Jezus Christus. Hoewel zo'n marteling niet goed is, heet deze dag toch Goede Vrijdag. Nederlandse christelijke schrijvers hanteren vaak het standpunt dat de vrijdag voor Pasen "goed" wordt genoemd, omdat de kruisdood van Jezus het noodzakelijke offer was dat verlossing van de zonde mogelijk maakte. Goede Vrijdag is dus een dag die "goed" is voor (het zielenheil van) de gelovigen.
Het is een goede dag om de elpee Saved te draaien. De uitgave met het schilderij van Tony Wright, met die bloederige hand. Immers, het is déze hoes dat uitbeeldt waarom Goede Vrijdag goed is. Confronterend, zeker. Vooral als je het vergelijkt met de alternatieve hoes: een geschilderde Dylan in concert.
Op Saved is In The Garden te horen. Over de arrestatie, veroordeling én opstanding van Jezus. Zoals Dylan wel vaker doet, bouwt het lied ook muzikaal op. Beginnend met een orgeltje, vervolgens een piano erbij, een gitaar, een bas, een drum. Om met een vol "orkest" te eindigen. Ter onderstreping van de tekst.
Het is een van de mooiste Dylan-songs, zeker uit zijn Jesus Years.
Eén keer heb ik Dylan live gehoord met Goede Vrijdag. Dat was in 2009, in de Heineken Music Hall. De twee dagen hier op volgend, trad hij ook op in deze zaal. In 2007 en in 2017 was Dylan tijdens het Paasweekend ook in Nederland om op te treden; beide jaren zag ik hem Tweede Paasdag een concert geven.
Nu is het stil. Geen optredens van Dylan tijdens dit Paasweekend. Ik doe het met Saved. En met de bootlegs van 'mijn' Paas-concerten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten