donderdag 8 oktober 2020

Louise Glück

De Nobelprijs voor de Literatuur is dit jaar toegekend aan Louise Glück. Het Nobelcomité roemt haar "onmiskenbare poëtische stem, die met sobere schoonheid het individuele bestaan universeel maakt".
Volgens de woordvoerder van het Nobelcomité was de Amerikaanse blij verrast toen ze vanochtend vroeg werd gebeld met de bekendmaking. Het comité noemt de 77-jarige Glück een van de meest prominente dichters in de hedendaagse Amerikaanse literatuur. "Haar stem is onmiskenbaar, openhartig en vastberaden. Het laat zien dat deze dichteres begrepen wil worden," aldus voorzitter Anders Olsson van de Nobelprijscommissie, die ook haar bijtende humor roemde.
De Amerikaanse, die ook doceert aan de Yale-universiteit, maakte haar debuut in 1968 met Firstborn. Haar poëzie wordt gekenmerkt door een streven naar duidelijkheid, aldus het comité. Terugkerende thema's zijn het gezinsleven en de relatie tussen ouders en broers en zussen.
De dichtbundel Averno (2006) wordt door het Nobelcomité bestempeld als meesterlijk. In de gedichten komt de Griekse mythe terug van de godin Persephone en haar man Hades, de god van de onderwereld. "Een beeldende interpretatie", oordeelt het comité.
Glück won in de VS al meerdere prijzen, waaronder de Pulitzerprijs voor haar bundel The Wild Iris.

Zestiende keer voor een vrouw
De winnares krijgt 10 miljoen Zweedse kronen, ongeveer 960.000 euro. Sinds de instelling in 1901 is het de zestiende keer dat de literatuurprijs wordt uitgereikt aan een vrouw. De prijs is nog nooit door een Nederlandstalige auteur gewonnen.
De bekendmaking van de winnaar en controverse over de keuze gaan bij de literatuurprijs hand in hand. Vrijwel altijd is er kritiek op de aangewezen winnaar. Die zou te vaak een man zijn uit een westers land. Ook zijn er veel grote schrijvers die de prijs nooit in ontvangst hebben mogen nemen. In Nederland prijkt Cees Nooteboom al jaren op de lijst met favorieten, net als voorheen Harry Mulisch.

Bron: NOS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten