zaterdag 31 oktober 2020

Halloween

Vandaag is het Halloween. De naam is afgeleid van Hallow-e'en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, zo leert Wikipedia. Morgen is het Allerheiligen, ter nagedachtenis van de (katholieke) heiligen. Zou Bob Dylan wat met dit feest hebben? Misschien wel, misschien niet. Het is in ieder geval wel een groot feest in de Verenigde Staten.
Tijdens zijn optreden in Philharmonic Hall van 31 oktober 1964 zegt Dylan: "It's Halloween. I have my Bob Dylan-mask on." Het is terug te horen op deel 4 van The Bootleg Series.
Dat is de enige Dylanesque verwijzing naar dit feest. Of nou ja, eigenlijk niet. In She Belongs To Me zingt Dylan: For Halloween give her a trumpet. Dat nummer heb ik een aantal keer live gehoord, tijdens een Dylan-concert.
Maskers. Die komen ook weer terug in de film Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese. Dylan zegt daar Als je een masker draagt, spreek je de waarheid. Als je geen masker draagt, is dat hoogst onwaarschijnlijk. De film zelf is een mengeling van feit en fictie. De ultieme versie van Renaldo & Clara, de epische film waar Dylan zelf bijna aan failliet dreigde te gaan.
Vandaag is het ook Hervormingsdag. Protestantse kerken herdenken dat de augustijner monnik Maarten Luther zijn 95 stellingen tegen de aflaat timmerde aan de deur van de Slotkapel van Wittenberg. Het was het begin van de kerkscheuring. Is Dylan dáár misschien vertrouwt mee? Of is Hervormingsdag vooral een West-Europese aangelegenheid?
Het zijn randzaken, die misschien niet eens de kern van de zaak benaderen. Wat we wel weten, is dat Dylan niet tourt. Zijn Never Ending Tour staat op pauze. Corona, corona, corona. Gelukkig kregen we nog wel Rough And Rowdy Ways toebedeeld door de Nobelprijswinnaar. Je weet het niet, maar misschien is de bard ook wel bezig met deel 2 van Chronicles. Dat zou mooi zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten